/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Tendințe observate, simțite și trăite în munca la distanță. Mai mult ca niciodată, inovația este necesară

13 mai 2021, ora 16:56

Conform sondajelor, 88% dintre organizațiile din întreaga lume și-au încurajat angajații să lucreze de acasă după ce COVID-19 a fost declarat pandemie. Nemijlocit, munca online a trecut prin câteva procese care a definitivat rutina noastră zilnică. 

Era „remote work” continuă și, neapărat, influențează procesele de creare a viitoarele profesii. Datorită digitalizării proceselor ce țin de prestarea serviciilor în câmpul muncii de la angajare până la crearea propriei companii, există multe oportunități de exploatare a potențialului uman. Pe parcursul anului 2021 pot fi observate anumite tendințe ce țin de executarea jobului de către angajați. 

Modelul hibrid
În 2021, combinația de muncă la distanță și muncă la oficiu va începe să devină o normă. Naveta este uneori dificilă pentru mulți angajați și mai mulți oameni vor începe să treacă peste ea, astfel, încât să poată fi mai productivi și mai flexibili în timpul orelor de lucru. În același timp, alții ar dori să se întoarcă la birou, deoarece au nevoie de interacțiuni mai bune între colegi. Drept urmare, multe organizații vor începe să adopte un model de prestare a muncii hibrid.

Numărul redus de apeluri pe zoom
Pe măsură ce mai mulți oameni se obișnuiesc să lucreze de acasă, natura intruzivă a apelurilor de apeluri video începe să prindă contur. Pe parcursul pandemiei, observăm că multe companii și-au dat seama că încercarea de a compensa lipsa „interacțiunii umane” cu apelurile de conferință poate reduce de fapt productivitatea echipei, mai ales atunci când majoritatea oamenilor petrec timp doar fiind în apeluri. În 2021, se așteaptă ca mai mulți oameni să reducă apelurile de conferință și să se concentreze asupra activității și munca de bază.

Orar de muncă flexibil
În timp ce companiile lucrează de la distanță, programul de muncă a rămas același ca înainte. Acest aspect afectează angajații, deoarece mulți trebuie să-și organizeze timpul limitat atât pentru sarcinile legate de serviciu, cât și cele de casă. Ca rezultat, mai multe companii vor începe să evalueze timpul angajaților, iar unele vor începe să ofere flexibilitate și libertate oamenilor ca aceștia să-și folosească timpul după propriile necesități.

Recalificare și învățare continuă
Lacunele de competențe s-au extins din cauza pandemiei, iar creșterea automatizării locurilor de muncă a catalizat cererea de recalificare și perfecționare a angajaților. Un nou raport al Gartner sugerează că doar 16% dintre noii angajați astăzi posedă competențe adecvate pentru locul de muncă actual. Cele mai solicitate abilități în 2021sunt inteligența artificială, cloud computing, securitatea cibernetică, IT-ul în domeniul sănătății și proiectarea experienței utilizatorului.
Monitorizare activă

În comunicarea internă a companiilor sau organizațiilor sunt setate niște procese clare și stricte prin folosirea activă a instrumentelor digitale. Datorită valorificării tehnologiilor, angajatorii pot mai bine monitoriza activitatea celor angajați. Mai mult, aceștia pot identifica unele activități care pot fi executate mai rapid de către angajați, iar acest moment poate fi reformula și eficientiza activitatea în interiorul companiei.

În funcție de aceste tendințe enumerate pot fi dezvoltate idei de afaceri inovative, care vin să aducă un impact pentru un număr impunător de oameni. Organizația Dreamups pregătește pe 21-23 mai hackathonul „Inovație pentru munca la distanță” unde timp de trei zile vor fi dezvoltate produse tehnologice destinate pentru rezolvarea provocărilor întâlnite în prestarea muncii la distanță.

Mai multe detalii pot fi găsite aici, iar formularul de aplicare – aici. Fii eroină sau erou fără birou! 

Hackathonul „Catalyst” este organizat de Dreamups, partener general Orange Moldova și face parte din programul Tekwill Ambassadors 2021 realizată cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului ”Tekwill” implementat de ATIC.

 (P.) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram