/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Cele mai importante proiecte realizate în cadrul ediției 2014-2020 a Programului Erasmus+

13 mai 2021, ora 19:11

Smart Caffe, eDRONE, Teach me și PBLMD. Sunt patru cele mai importante proiecte din cadrul precedentului programului Erasmus+. Realizările au fost prezentate într-o retrospectivă video odată cu lansarea noului program Erasmus+ 2021-2027.

Proiectele de Consolidare a Capacităților în Învățământul Superior bazate pe parteneriate dintre universitățile din UE și universitățile din Moldova promovează modernizarea și internaționalizarea învățământului superior și duc la schimbări structurale importante.

Potrivit informațiilor, până în prezent, instituțiile de învățământ superior din Moldova au participat la 21 de proiecte Erasmus+ de Consolidare a Capacităților în Învățământul Superior, șapte dintre care sunt coordonate de universitățile noastre.

„Creșterea interesului pentru acest curs este mereu constantă. Proiectul educație pentru drone este un proiect inovativ în Republica Moldova. Prin acest proiect a fost creat oficiul pentru educație pentru dorne ca și un obiect al acestui proiect. A fost creat programul de formarea profesională continuă”, a menționat Tatiana Bulimaga, USM.

Totodată, în cadrul ediției precedente 2014-2020 a Programului Erasmus+, instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova au reușit deja să implementeze: 21 de proiecte CBHE (Capacity Building in Higher Education – consolidarea  Capacităților în Învățământul Superior); 22 de proiecte Jean Monnet; peste 600 de proiecte ICM (International Credit Mobility – Mobilitate Internaționala de Credite); peste 3600 mobilități academice Erasmus+ între universitățile din Republica Moldova și UE, oferite studenților și cadrelor didactice universitare; 30 de burse pentru beneficiarii din Moldova au fost acordate în cadrul proiectelor comune de masterat Erasmus Mundus Joint Master Degrees.

Erasmus+ este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport în Europa. Cu un buget de 26,2 miliarde de euro, complementat de 2,2 miliarde de euro din partea instrumentelor UE adiționale, programul va oferi unui număr de peste 10 milioane de persoane posibilitatea de a studia, de a se forma și de a dobândi experiență în străinătate.

În prezent, programul Erasmus+ se derulează în perioada 2021-2027 și se adresează persoanelor de toate vârstele și își propune să devină mai incluziv, mai digital, mai verde și să susțină rezilența procesului educației în condiții pandemice.

Noul program Erasmus+ va avea un buget de 26,2 miliarde de euro, complementat de 2,2 miliarde de euro din partea instrumentelor UE adiționale. Este un buget aproape dublu față de cel de 14,7 miliarde de euro din ediția 2014-2020 a programului. Astfel, noul Erasmus+ va susține mobilitățile de studiu și proiectele de cooperare cross-frontalieră pentru 10 milioane de beneficiari de toate vârstele. Programul își propune să devină mai incluziv, mai digital și mai verde și va susține reziliența procesului educației în condiții pandemice.

Programul Erasmus+ este gestionat de Comisia Europeană (organul executiv al UE), de Agenția Europeană Executivă pentru Educație și Cultură (EACEA), de Agențiile Naționale din țările de program (statele membre ale Uniunii Europene+ Republica Macedonia de Nord, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Serbia și Turcia) și de Oficiile Naționale în țările partenere. Republica Moldova are statut de țară parteneră în Erasmus+ și face parte din Regiunea Țărilor Partenerialului Estic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram