/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Slusari cere convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate pe subiectul exportului de grâu

missing
14 mai 2021, ora 13:02

Alexandr Slusari, deputatul Platformei DA, solicită președintei Republicii Moldova să convoace de urgență, până deseară, Consiliul Suprem de Securitate pe subiectul exportului de grâu, cu participarea SIS și a membrilor Guvernului.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Slusari susține că acum o nava HACI, care ar fi angajată de Vaja Jashi, încarcă nestingherit grâu în portul Giurgiulești pentru a-l exporta.

„Acum nava HACI, angajată de Vaja Jashi, încarcă nestingherit grâu în port pentru a fi exportat la prețul de 4,6 lei per kg. Jumătate de cantitatea de 6 mii tone deja este încarcată”, scrie Slusari.

Acesta mai afirmă că șeful ANSA presează subalternii din Cahul să elibereze un certificat fitosanitar. Ultimul a negat acuzațiile, precizând că este cadrul legal de care angajații ANSA se conduc în activitatea de zi cu zi.

„Nu mai am încredere în acest executiv impotent, capabil doar pentru scheme de furturi. Solicit ca doamna președintă să convoace până în seară Consiliul Suprem de Securitate pe acest subiect cu raportul de la SIS și cu participarea membrilor Guvernului, care tot în acea ședința să aprobe decizia de a interzice exportul grâului până la 1 iulie”, a scris Slusari.

Astăzi, 14 mai, și președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a cerut premierului interimar, Aureliu Ciocoi, să convoace de urgență ședința Guvernului pentru a interzice exportul de grâu din rezervele de stat.

Pe data de 14 aprilie, Guvernul interimar a aprobat proiectul privind eliberarea din rezervele de stat a 20 787 tone de grâu alimentar din roada anului 2017 în vederea împrospătării stocurilor cu roada din anul curent. Atunci, în cadrul ședinței de guvern, ministrul Agriculturii susține că în țară mai rămân estimativ 70 mii tone de grâu. Totodată, Pavel Voicu a precizat că în stocurile Agenției Rezerve Materiale rămân disponibile încă 31 mii tone de grâu, ceea ce înseamnă că în total în țară rămân a fi peste 90 mii tone de grâu.

La sfârșitul lunii martie curent, la portul Giurgiulești a fost un scandal, când mai mulți activiști ai unui partid politic au oprit mai multe camioane cu grâu. Ulterior, a avut loc ședința Guvernului la care s-a aprobat interdicția.

/VIDEO/ Igor Grosu cere de urgență Guvernului să interzică exportul de grâu: „Am primit apeluri că s-a scumpit pâinea”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram