/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Tot ce trebuie să știi despre organizarea examenului de bacalaureat din acest an

missing
14 mai 2021, ora 11:10

Organizarea examenului național de bacalaureat va avea loc în perioada 04 – 22 iunie 2021, fiind înscriși 16 773 de candidați potrivit Ministerului Educației din R. Moldova. Sesiunea din această vară a fost adaptată conform măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu Covid-19, astfel ca desfășurarea examenelor să aibă loc în maximă siguranță.

Printre noutățile organizării examenului din acest an se numără majorarea camerelor de supraveghere video de la 88 la 93. Numărul de candidați într-un centrul variază de la șase candidați la 297 de candidați. În Chișinău vor fi doar două centre de bacalaureat unde vor susține examenul mai mult de 300 de candidați. În cadrul Comisiilor Republicane de Evaluare vor participa circa 600 de profesori evaluatori. În acest an urmează a fi acordată nota zece din oficiu la limba străină pentru 12 98de elevi.

Dacă în sesiunile anterioare în cadrul celor două Centre Republicane de Evaluare, profesorii erau repartizați în două centre a câte 250-300 de profesori, atunci în acest an vom avea 4 centre de evaluare, iar numărul profesorilor evaluatori în fiecare din aceste centre va fi de cca 125-150 de persoane, astfel diminuând substanțial numărul cadrelor didactice implicate în verificarea testelor în același centru de evaluare.

Măsurile de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul Covid-19 pe parcursul desfășurării examenelor:

  • Numărul de elevi într-o sală nu va fi mai mare decât capacitatea acesteia, prin asigurarea că fiecare elev ocupă un loc în bancă la o distanță de nu mai puțin de 1 metru față de ceilalți.
  • În fiecare instituție de învățământ va fi asigurată: efectuarea termometriei , dezinfectarea şi curăţarea spaţiilor, sălilor de clasă, băncilor, scaunelor, aerisirea sălilor de clasă atât înainte, cât și după finalizarea probelor. Totodată, la intrarea în instituția de învățământ și la intrarea în sălile de clasă vor fi plasate soluții dezinfectante.
  • Purtarea măştilor faciale de protecţie este obligatorie pentru toți participanții la evaluările naționale.

În cazul în care se atestă o situație epidemiologică gravă și numărul de cazuri COVID 19 va fi în creștere Ministerul Educației examinează și scenarii  ce presupun  deplasarea perioadei de desfășurare a examenului național de bacalaureat. Perioada poate fi deplasată cu 10-20 de zile cu încadrarea în termenele de admitere în instituțiile de învățământ superior din țară și cele de peste hotare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram