/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Noi explozii, ajutor UE și pericol atomic. Stefanciuk a semnat legea mobilizării

/VIDEO/ Trăiește cu frica în sân și are mereu la îndemână lucrurile de primă necesitate. Povestea unui moldovean stabilit în Israel

missing
16 mai 2021, ora 20:53

Speriați de bombardamentele care nu mai contenesc, dar și de conflictele interne, moldovenii din Israel se tem să mai iasă din case, iar buncărele unde se ascund când aud sirenele le-au devenit a doua casă. Ei spun că de mai bine de cinci zile trăiesc cu frica în sân și au mereu la îndemână lucrurile de primă necesitate pentru a fugi în caz de pericol. Chiar și așa, ei sunt optimiști și speră că lansările de rachete să înceteze cât mai curând.

Ion Leva este stabilit de mai mulți ani în Israel împreună cu familia. Locuiesc într-un oraș din centrul țării, zonă mai puțin afectată de bombardamentele din ultimele zile dintre Israel și Fâșia Gaza. Chiar și așa, Ion ne-a povestit că de mai bine de cinci zile trăiește clipe de coșmar și este îngrozit de vuietul sirenelor care nu mai contenește.

„Acuma sună sirenele dimineața, la amiază, seara, noaptea. Chiar ieri am avut o oră de sirene, am stat o oră de vreme în buncăr. Până acum am avut două zile mai strașnice când nu am dormit deloc din cauza sirenelor. Dar acum sperăm că iată de dimineață nu am avut.”

Astfel, Ion spune că are mereu la îndemână lucrurile de strictă necesitate, iar la primul vuiet al sirenelor, fug repede la parterul clădirii unde este refugiu pentru el și vecinii săi.

„De cinci zile avem un rucsac cu strictul necesar. Cu actele, mâncare pentru copil, hăinuțe și pentru noi la fel.
Nu-i chiar frumos să stai în buncăr pentru că majoritatea copiilor plâng. Copilul trezit la o bucată de vreme de zgomot și bumuri. Se aud bombardamente în orașele vecine și la tine în casă în apartament totul umblă zici că e cutremur și gândiți-vă că bumurile de acolo sunt ca un cutremur în Moldova de vrei 7-8 grade. Tremură tot.”

Ion mai povestește că de mai bine de șase ani de când locuiește în Israel, acesta este cel mai grav conflict la care asistă.

„Cel mai strașnic este războil civil. Altercațiile care au început între arabi și evrei. Și din partea arabilor, și din partea evreilor există conflict. Se distrug mașini, se distrug afaceri, se dau foc. Sunt agresivi. Din câte știu eu de la știri sunt peste 700 de răniți.”

/vChiar și așa, Ion este optimist și speră că acest conflict între gruparea Hammas și statul Israel să se sfârșească cât mai curând. Potrivit lui, reprezentanții misiunii diplomatice a Moldovei în Israel sunt mereu disponibili pentru a le oferi toată informația și asistența de care au nevoie. Ieri, Ambasada Moldovei de la Tel Aviv a anunțat că toate zborurile din și spre Israel au fost anulate din motive de securitate, iar moldovenii sunt îndemnați să respecte indicațiile autorităților.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram