Astăzi, în întreaga lume este celebrată Ziua Internațională a Muzeelor. Evenimentul reprezintă o inițiativă a Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, începând cu anul 1977, fiind patronată în prezent de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Astfel, Ministerul Educației anunță că pentru a celebra diversitatea patrimoniului cultural și pentru a familiariza publicul cu colecțiile muzeale, muzeele din Republica Moldova, organizează o serie de evenimente la care sunt invitați toți doritorii.

Potrivit informațiilor, începând cu data de 18 mai, Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează expoziția de pictură și grafică realizată de artistul basarabean Pavel Șilingovski. Vernisarea expoziției va avea loc la ora 16:00. Intrarea va fi gratuită pentru toate categoriile de vizitatori în toate expozițiile Muzeului.

De asemenea, astăzi, Muzeul Național de Istorie a Moldovei așteaptă toți vizitatorii la atelierul „Magia vaselor cucuteniene”, care se va desfășura pe tot parcursul zilei de marți. Vizitele și activitățile în atelier vor fi gratuite.

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în perioada 13-30 mai, vizitatorii au ocazia de a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea Mănăstirii Noului Neamț, iar pe 22 și 23 mai, între orele 10:00-16:00, în curtea Muzeului se va desfășura Târgul Meșterilor Populari, care invită publicul să descopere arta meșteșugurilor tradiționale și să-i cunoască pe meșterii populari autohtoni.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și filialele acestuia vor putea fi vizitate gratuit pe data de 18 mai. Pe data de 21 mai, la ora 16:00, la sediul din str. Alexei Mateevici, nr. 79, va avea loc vernisarea expoziției stradale „Scriitori din cronica Unirii”. În perioada 18-22 mai, expoziții tematice vor fi organizate și la filialele Muzeului: Casa-muzeu „A. S. Donici” din s. Donici, r. Orhei, Casa-muzeu „Constantin Stamati” din s. Ocnița, r. Ocnița și Casa-muzeu „Grigore Vieru” din s. Pererîta, r. Briceni.

Pe data de 22 mai, la ora 10:00, la Casa-Muzeu „A.S. Pușkin” va avea loc vernisarea expoziției  «В нашей Бессарабии в впечатлениях недостатку нет», fiind urmată de un program literar muzical și un recital de poezii. Intrarea la eveniment și la expozițiile Muzeului este liberă.

În acest an Ziua Internațională a Muzeelor este marcată sub genericul Viitorul Muzeelor: recuperează și reimaginează”, prin urmare toți actorii sociali sunt îndemnați să conștientizeze potențialul muzeelor ca promotor al recuperării și inovării în perioada post-COVID.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!