Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, susține că nu l-ar fi numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar, dacă ar fi fost în locul președintei Maia Sandu, deoarce acesta este un bun expert în politica externă, iar funcția de șef al Exectutivului este una mult mai amplă. Declarația a fost făcută în cadrul vlogului „Președintele Igor Dodon răspunde”.

Fiind întrebat dacă Aureliu Ciocoi este premierul lui Igor Dodon, acesta a negat, declarând că Ciocoi a fost consilierul său, iar în prezent este premierul președintei Maia Sandu. Totodată, Dodon a declarat că nu el l-a numit în funcția de șef al Guvernului, iar dacă decizia i-ar fi aparținut, Ciocoi nu ar fi prim-ministru interimar.

„Nu-i Ciocoi premierul lui Dodon. El a fost ministru și consilierul lui Dodon. Nu eu l-am numit pe Ciocoi premier. El e bun în relații externe, în politică externă, de aceea și a fost numit ministru de externe. Dar prim-ministru cine l-a desemnat? Maia Sandu! Ciocoi este premierul Maiei Sandu, ea la desemnat, a avut alegere, putea să o numească și pe Irina Vlah (n. r. bașcanul Găgăuziei), membrul al Guvernului, premier interimar, sau pe ori și care alt ministru. Din 7-8 membri ai Guvernului cât erau la acel moment, l-a ales pe Ciocoi, care mi-a fost mie consilier și e foarte bun specialist în politica externă. Îl numeam eu sau nu dacă aș fi fost în locul Maiei Sandu? Nu, nu l-aș fi numit pe Ciocoi premier interimar pentru că el este specialist în politica externă de aceea și l-am luat ca consilier, dar prim-ministru este un doemniu mai larg ca politica externă”, a explicat Dodon.

Anterior, Igor Dodon s-a arătat nemulțumit de memorandumul semnat recent de către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, la Kiev, alături de Georgia și Ucraina, declarând că documentul trebuie anulat.

„De ce să implici problema securității regionale? Cum să pui semnătura pe așa ceva? Asta ce înseamnă? Blocuri militare? NATO împotriva Rusiei? Înțeleg alte angajamente de reforme, de alte acțiuni, dar pe securitate de ce să te bagi? Ciocoi a spus că documentul nu prevede nimic deosebit, dar compartimentul pe securitate regională asta ce este?”, a precizat liderul PSRM în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova.

Precizăm că, ministrul de Externe în exercițiu, Aurel Ciocoi, a fost numit în funcția de premier interimar. Un decret în acest sens a fost semnat la data de 31 decembrie 2020 de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!