Un avion Douglas DC-3 (înregistrat OH-LCH), construit în urmă cu aproape 80 de ani, va decola din nou de pe Aeroportul din Helsinki vara aceasta, a anunţat compania Finavia într-un comunicat de presă emis vineri, relatează agenţia Xinhua.

Avionul este în prezent cea mai veche aeronavă de pasageri din ţară care este încă în uz. Ultimul zbor programat pentru compania aeriană finlandeză Finnair al aeronavei a avut loc în 1967, se menţionează în comunicat.

Avionul a decolat pentru ultima dată de pe Aeroportul din Helsinki în urmă cu 20 de ani. Deţinut de compania Airveteran – a cărei activitate constă în protejarea aeronavelor istorice din Finlanda -, avionul este operat de DC Association din Helsinki, potrivit Finavia.

Finavia ”doreşte să sprijine această activitate valoroasă şi istorică”, a declarat Jani Elasmaa, vicepreşedinte al companiei care administrează aeroporturile finlandeze, citat în comunicatul de presă.

”Pentru ca DC-3 să poată decola de pe Aeroportul din Helsinki, în forma actuală şi modernă a aeroportului, am făcut numeroase aranjamente speciale”, a notat el.

Elasmaa a adăugat că rara oportunitate a fost facilitată de perioada mai liniştită decât în mod normal de pe aeroport, în timpul pandemiei de COVID -19. OH-LCH a fost fabricat de Douglas Aircraft Company din California, Statele Unite, în 1942.

Primul zbor comercial al aeronavei, efectuat pentru fosta companie aeriană finlandeză Aero (actuala Finnair), a avut loc în 1948, potrivit DC Association. Avionul nu a fost folosit doar de Finnair, ci şi de forţele de apărare finlandeze.

Aparatul de zbor a fost văzut pe aeroportul din Helsinki timp de aproape 70 de ani, de la înfiinţarea aeroportului, în iulie 1952.  ”Acest DC-3 face parte din istoria aviaţiei finlandeze şi are valoare de obiect de muzeu. Nu mai sunt multe ca el în lume”, a declarat Elasmaa.

Avionul va decola din nou la începutul lunii iunie. Se doreşte ca acesta să efectueze aproximativ 40 de zboruri în această vară. Aeronava cu 19 locuri urmează să fie transferată pe Aeroportul din Helsinki la data de 23 mai din hangarul Aeroportului din Vaasa al Finavia.

”Viziunea noastră este ca acest avion să poată să zboare o sută de ani”, a declarat Ahti Pohjonen, secretar şi membru al consiliului de administraţie al DC Association.

Asociaţia respectă protocolul de siguranţă al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA), a precizat Pohjonen, adăugând că toţi piloţii săi sunt profesionişti.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!