/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Au început agitația electorală înainte de termen. Partidele politice, luate la ochi de Promo-LEX

missing
27 mai 2021, ora 16:52

Unele partide politice au început agitația electorală înainte de termenul legal stabilit. Asta arată un raport al asociației Promo-LEX, datele căruia au fost selectate de către observatori în perioada 12 – 25 mai curent. 

Potrivit observatorilor Promo-LEX, au fost raportate cel puțin 15 activități cu tentă electorală (fără îndemn la vot) desfășurate de concurenți precum și 18 cazuri de îndemn la vot pentru un anumit concurent. 17 cazuri au fost depistate la Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), iar un caz la Alianța pentru Unirea Românilor.

Din momentul înregistrării oficiale în cursa electorală, în perioada 21 – 25 mai 2021, au fost raportate 46 de activități desfășurate de patru concurenți electorali: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – 80%, BECS – 11%, Blocul Electoral „Renato Usatîi” (BERU) – 7% și Partidul „Șor” PPȘ – 2%. Cele mai populare activități au fost distribuirea materialelor electorale (63%) și întâlnirile cu alegătorii (28%).

Observatorii Promo-LEX au raportat de asemenea, cel puțin 121 de cazuri la (BECS) ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Dintre acestea, 120 de cazuri țin de implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală și un caz de asumare a meritelor pentru servicii efectuate din bani publici.

La fel, au fost raportate cel puțin trei cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri cu impact electoral (BECS – 2, BERU – 1), dar și un caz ce poate fi calificat drept implicare a președintelui Republicii Moldova în campania de susținere a unui concurent electoral (PAS).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram