/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Șeful adjunct al Direcției municipale siguranța alimentelor Chișinău și doi medici, în arest pentru 30 de zile

missing
27 mai 2021, ora 17:19

Magistrații au admis demersurile procurorilor și au dispus arestarea preventivă a șefului adjunct al Direcției municipale siguranța alimentelor Chișinău și a unui medic sanitar-veterinar.

Potrivit informațiilor, cei doi suspecți au primit câte 30 de zile de arest și urmează să fie plasați în Penitenciarul 13. Cea de-a treia persoană, tot medic sanitar-veterinar reținut, a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Șeful adjunct al Direcţiei municipale siguranţa alimentelor Chişinău şi un medic sanitar-veterinar din cadrul direcţiei au fost reţinuţi pentru 72 de ore pe data de 25 mai curent. Aceștia sunt bănuiţi de corupere pasivă şi activă. În urma percheziţiilor, la domiciliul unuia dintre bănuiţi au fost depistate 3335 de euro, 330 de dolari şi 33 500 de lei, provenienţa banilor urmând să fie stabilită în cadrul anchetei.

În cadrul documentării schemei, s-a stabilit că şeful-adjunct al Direcţiei  ar fi pretins, acceptat și primit sistematic mijloace financiare, precum și produse alimentare, de la subalternii săi. „În perioada documentată, săptămânal, în fiecare zi de vineri, mai mulţi medicii sanitari-veterinari ofereau șefului-adjunct al Direcției bunuri sub formă de diferite produse alimentare, ultimul acceptând și primind aceste bunuri pentru sine sau pentru alte persoane din cadrul ANSA. Acestea ar fi fost recompensele pentru eliberarea, fără impedimente, a autorizațiilor sanitar-veterinare de funcționare a unităților de comerț, precum şi pentru neîntocmirea proceselor-verbale contravenţionale pentru neregulile depistate în urma controalelor”, se arată într-o notă.

Urmărirea penală în acest caz a fost începută la finele anului 2020, conform elementelor infracţiunilor prevăzute de art.324 şi 325 cod penal – corupere pasivă şi activă. La moment, pe rol sunt 57 de cauze penale, conexate într-o singură procedură, în care  25 de persoane au statut de bănuit şi trei  de învinuit, fiind plasați în arest la domiciliu.

Pe 20 martie curent, mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram