/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ PAS solicită mai multe secții de vot în diaspora, după numărul record de înregistrări prealabile

missing
27 mai 2021, ora 14:39

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) propune ca la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie curent să fie majorat numărul secțiilor de vot din diaspora și să fie îmbunătățite condițiile în acestea. Asta după ce un număr record de cetățeni din străinătate s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota. 

PAS anunță că a expediat în adresa Comisiei Electorale Centrale (CEC) un demers cu propunerile privind numărul secțiilor de vot care urmează a fi deschise în afara Republicii Moldova și asigurarea condițiilor necesare în acestea.

„PAS propune ca suplimentar celor 139 de secții de vot deschise la alegerile prezidențiale din toamna 2020, să fie create alte 59, astfel încât numărul total al acestora să fie 198”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul unui briefing de presă.

Printre statele în care formațiunea propune se fie deschise secții de vot suplimentare se numără Germania, Irlanda, Marea Britanie, Franța, Israel și SUA.

„Propunem se fie mai multe cabine de vot, birourile electorale să fie formate din numărul maxim de membri care permite legea, să fie implicați voluntarii”, a spus deputata PAS Galina Sajin.

Un număr record, peste o sută de mii de moldoveni stabiliți peste hotare s-au înregistrat în prealabil pentru a putea vota la alegerile parlamentare anticipate din data de 11 iulie.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 2020 au votat peste 250 de mii de cetățeni din diaspora. Au fost situații în care oamenii au stat ore întregi în rând, dar nu au putut vota pentru că s-a epuizat numărul buletinelor de vot.

Fiecare cetățean moldovean din diaspora poate să voteze în baza pașaportului expirat, buletinului cu fișe de însoțire sau cu livretul militar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram