Liderul PSRM, Igor Dodon, se arată împotrivă ca Republica Moldova să impună sancțiuni Republicii Belarus, după ce un avion al companiei Ryanair, care efectua cursa Atena – Vilnius, a fost deturnat pe aeroportul de la Minsk, iar jurnalistul Roman Protasevici și iubita lui, Sofia Sapéga, au fost reținuți și, ulterior, plasați în arest. În urma incidentului, UE a impus sancțiuni la adresa Belarusului, dar și alte țări au încetat să mai survoleze spațiul aerian al acestei țării. Și mai multe companii aeriene au încetat să mai opereze zboruri din și spre Belarus. 

Referindu-se la acest subiect, Igor Dodon a menționat că „dar pentru ce noi trebuie să ne alăturăm acestor sancțiuni? Întreb cetățenii Republicii Moldova. Ce treabă avem noi cu sancțiunile pe care le pune Occidentul împotriva Belarusului. Noi suntem o țară mică. Trebuie să avem relații bune cu toți. Și cu Belarus, și cu SUA, și UE și Rusia. Ce va obține Moldova în afară de faptul că un ambasador străin îi va arăta bravo președintelui țării? Dar noi cetățenii ce obținem? Nimic”.

„Belarus e partenerul comercial sub numărul șapte din toate țările lumii. Importăm tractoarele de acolo. Avem autobuze. Ce propuneți voi acum? Să blocăm relații cu Belarus pentru că asta cer americanii și europenii. Sunt categoric împotrivă”, a mai spus acesta.

Precizăm că recent, liderul PSRM a mers într-o vizită în Belarus, unde s-a întâlnit cu Alexander Lukașenko. 

Duminică, 23 mai, un avion de vânătoare MiG-29, pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena – Vilnius. Mai avea două minute până să iasă din spațiul aerian al Belarusului când a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk. Motivul oferit ulterior: o alertă – falsă – privind existența unei bombe la bord.

Tânărul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko.

Agerpres scrie că alte patru persoane aflate la bordul avionului au rămas la Minsk. Printre acestea se numără şi partenera lui Protasevici, Sofia Sapéga, care a fost arestată împreună cu el, potrivit universităţii unde ea este studentă.

Sofia Sapéga are cetăţenie rusă şi studiază Dreptul la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umane (EHU), fondată la Minsk în 1992 şi constrânsă în anul 2004 să-şi transfere activitatea în Lituania vecină. MAE lituanian a confirmarea arestarea. Ceilalţi pasageri rămaşi la Minsk ar fi agenţi ai serviciilor de securitate belaruse.

Între timp, statele Uniunii Europene vor analiza la summitul de luni şi marţi o serie de sancţiuni împotriva regimului din Belarus, inclusiv suspendarea survolării spaţiului aerian al acestei ţări, după ce duminică autorităţile de la Minsk au forţat aterizarea unui avion al companiei Ryanair pentru a aresta un opozant aflat la bordul acestuia.

Între timp, liderii celor 27 de state membre au cerut, de asemenea, companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului, au agreat să impună sancţiuni suplimentare, inclusiv de natură economică, şi au cerut eliberarea imediată a jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici şi a partenerei sale, Sofia Sapega, arestaţi duminică, notează Agerpres.

Totodată, această măsură a fost impusă și de alte țări.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!