/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Ce trebuie să știe moldovenii care și-au făcut prima doză de vaccin în afara țării și planifică rapelul în R. Moldova 

missing
31 mai 2021, ora 16:51

După ce consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că moldovenii care și-au administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19 își pot administra cea de-a doua doză de ser în Republica Moldova, Ministerul Sănătății a venit cu mai multe precizări.

Astfel, potrivit autorităților de la Chișinău, persoanele vaccinate cu o doză de vaccin împotriva COVID-19 peste hotarele țării și care au nevoie de a doua doză, dar se află pe teritoriul Republicii Moldova, pot beneficia de vaccin, precizând că există unele riscuri pe propria răspundere.

1. Republica Moldova nu deține tot portofoliul de vaccinuri prezente la nivel internațional. Astfel, unele vaccinuri pot lipsi din stoc.

2. Persoanele trebuie să se informeze, în prealabil, la Centrul de vaccinare dacă sunt vaccinuri disponibile. De menționat că vaccinul produs de Institutul Gamaleya (Sputnik – V) și cel de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) sunt într-un stoc limitat. Astfel, persoanele, care se vaccinează, trebuie să își administreze a doua doză la un interval de 21 de zile. Pentru o bună organizare și planificare de utilizare a dozelor, vaccinul este repartizat doar persoanelor care necesită două doze. Mai exact, persoanele, care au fost vaccinate cu o doză peste hotare, nu pot fi vaccinate cu a doua doză în Republica Moldova.

3. Persoanele, care sunt vaccinate cu prima doză peste hotare și doresc să fie vaccinate pe teritoriul țării, trebuie să își asume riscul că nu vor primi certificat complet de vaccinare, pentru că sistemul electronic (RVC19) nu va putea genera certificate în care sunt incluse doze din străinătate, precum și seria vaccinului, instituția care a administrat, etc.. Prin urmare, persoanele, care își asumă riscul de a se vaccina în două țări diferite și care va recepționa două certificate de vaccinare diferite, riscă să nu dețină un certificat valid de vaccinare, iar în cazul că dorește să plece într-o călătorie trebuie să se informeze dacă certificatele respective vor fi valabile pentru a intra în țară.

Totodată, Ministerul Sănătății informează că persoanele, care sunt vaccinate pe teritoriul Republicii Moldova, primesc certificat de vaccinare generat automat de Registrul Electronic de Vaccinare împotriva COVID-19 (RVC19).

Certificatul este întocmit în trei limbi: română, rusă și engleză. Pentru a asigura un nivel sporit de securitate a datelor prezentate în certificat, se aplică QR cod, semnătura și ștampila. Certificatul este imprimat în cadrul instituției medico-sanitare și se acordă persoanei imunizate.

Regulamentul de emitere este stipulat în ordinul MSMPS nr. 93 din 5 februarie 2021 cu privire la implementarea „Planului național de imunizare împotriva COVID-19”. Astfel, conform ordinului MSMPS pct. 14, persoanele, care au finalizat procesul de vaccinare împotriva COVID-19, primesc certificatul de vaccinare conform anexei nr.12.

În prezent, certificatele de vaccinare nu sunt recunoscute la nivel internațional de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel, fiecare țară își creează mecanismele de validare a acestora. Certificatul emis de Centrele de vaccinare din Republica Moldova dețin toate variabilele necesare a unui certificat de vaccinare, precum date personale, producătorul, seria vaccinului, data administrării și elementele de securitate, cum ar fi ștampila, semnătura și QR cod. Toate acestea sunt prezentate și în limba engleză, rusă.

Nemerenco: „Concetățenii din diasporă, care au primit prima doză de vaccin peste hotare, pot face rapelul în Republica Moldova”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram