/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Mașini noi, deplasări cu abateri și supraconsum de combustibil. Raportul Curții de Conturi la Ministerul de Externe

31 mai 2021, ora 16:20

Curtea de Conturi a examinat luni, 31 martie, rapoartele financiare ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, pentru anul 2020. În urma audierii documentului, specialiștii Curții de Conturi au stabilit o serie de abateri. Mai exact, patru misiuni diplomatice și oficii consulare au procurat cinci mijloace de transport noi în sumă de 3,6 milioane de lei. 

„Achitarea în avans pentru procurarea a trei automobile a determinat majorarea creanțelor cu 2,2 mil. lei, situația respectivă cauzând și imobilizarea resurselor financiare publice pe un termen nedeterminat”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Au fost constatate unele abateri și la capitolul conformitatea deplasărilor în interes de serviciu. Opt instituții subordonate Ministerului Afacerilor Externe nu ar fi respectat scopul indicat în ordinul de deplasare, iar în 5 cazuri a fost depășit termenul de ședere indicat în ordin.

Totodată, s-a constatat că o instituție a serviciului diplomatic a suportat cele mai mari cheltuieli cât privește procurarea combustibilului, carburanților și lubrifianților.

În anul 2020 au fost efectuate 18 deplasări de serviciu, cu scopul „transportarea poștei diplomatice sau articolelor protocolare”. Toate deplasările, la solicitarea misiunii diplomatice, au fost autorizate de către MAEIE. Probele de audit au constatat o deviere de parcurs cu circa 5095 km, ce duce la un supraconsum de 978 litri combustibil, fapt care afectează conformitatea utilizării resurselor publice

Pentru anul trecut, pentru realizarea obiectivelor și desfășurarea activităților preconizate, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene i-au fost aprobate alocații în sumă de 505,7 mil. lei. Executarea de casă față de planul precizat s-a realizat la nivel de 88,2 % (414,7 mil. lei). Conform datelor Rapoartelor financiare consolidate, mijloacele fixe la 31 decembrie 2020 au constituit 305,9 mil. lei, dintre care, valoarea clădirilor este de 50,3% și valoarea mijloace de transport este de 23% din valoarea totală a mijloacelor fixe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram