Editorul șef al unui site de știri din Belarus, Aleksei Shota a fost reținut și percheziționat, fiind acuzat de extremism. Jurnalistul ar fi fost considerat drept opozantul președintelui țării, Alexandru Lukashenko. În timpul arestării, poliția a sustras câteva carduri de memorie din posesia acestuia. 

Poliția orașului a declarat că site-ul hrodna.life „a publicat produse informaționale care au fost recunoscute în mod corespunzător ca extremiste”, dar nu a oferit mai multe detalii. Despre jurnalistul Aleksei Shota, se cunoaște că ar fi colaborat cu cel mai popular și citit site de știri din țară, tut.by, pe care autoritățile l-au închis luna trecută după ce 15 angajați au fost arestați, potrivit AbcNews.

Represiunea din Belarus a luat amploare cu o săptămână în urmă după ce jurnalistului Roman Protasevici a fost reținut pe aeroportul din Minsk. La bordul avionului Ryanair, care a aterizat de urgență la Minsk din cauza unui anunț precum că nava ar fi fost minată, se afla Protasevici, cofondatorul canalelor de telegram recunoscute extremiste în Belarus. Acesta a fost reținut de către structurile de forță.

Protestele majore au izbucnit în luna august a anului trecut, după alegerile prezidențiale, despre care oficialii au declarat că au dat o putere covârșitoare unui al șaselea mandat lui Lukașenko, care a reprimat în mod constant opoziția de la venirea la putere în 1994.

Poliția a reținut peste 30,000 de persoane în timpul protestelor, care au durat luni întregi.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!