/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și un copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

CSM a decis să-l suspende din funcție pe magistratul care a dezvăluit că „a intrat caracatița corupției în judecători”

01 iunie 2021, ora 10:57

Magistratul de la Judecătoria Cahul Ion Cotea a fost suspendat din funcție în cadrul ședinței de marți a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). Pentru s-au expus zece membri.  

Prin hotărârea colegiului disciplinar, din 28 mai 2021 a fost constatată abaterea disciplinară în acțiunile judecătorului nominalizat. Mai exact, este vorba despre încălcarea normelor imperative ale legislației în procesul de înfăptuire a justiţiei, acţiunile judecătorului în procesul de înfăptuire a justiţiei  fac dovada incompetenţei profesionale grave şi evidente.

Prezenta hotărâre poate fi contestată.

Ion Cotea a dezvăluit pentru Ziarul de Gardă că „în 25 de ani a asistat doar la distrugerea justiției” și că „a intrat caracatița corupției în judecători” a fost eliberat din funcție. Magistratul solicită recunoașterea calității de avertizor de integritate și protecția Avocatului Poporului. Procuratura Generală spune că declarațiile făcute de judecător nu au nicio legătură cu sancțiunea disciplinară aplicată în cazul acestuia.

Ion Cotea, magistratul care a declarat că „în ultimii 25 de ani a asistat doar la distrugerea justiției” și care într-un interviu pentru Ziarul de Gardă a povestit despre modul în care „a intrat caracatița corupției în judecători”, a dezvăluit despre problemele în sistem și a explicat de ce magistrații se tem să vorbească, în baza unor sesizări ale procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a fost sancționat disciplinar cu „eliberarea din funcție”. Altfel spus, magistratul a fost demis din funcția de judecător.

În context, la 12 martie curent, într-o cerere adresată Avocatului Poporului, obținută de ZdG, magistratul Ion Cotea susține că sesizarea procurorul general în baza căreia a fost intentată cauza disciplinară în privința sa „este direct legată de dezvăluirile făcute de magistrat în cadrul interviului acordat Ziarului de Gardă și constituie o răzbunare pentru dezvăluirile făcute”. Astfel, magistratul a solicitat recunoașterea calității de avertizor de integritate și protecția Avocatului Poporului.

Vladimir Adam, procurorul-șef al Secției unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale, care a susținut în cadrul Colegiului disciplinar sesizările în privința magistratului Ion Cotea menționează că declarațiile făcute de judecător într-un interviu pentru Ziarul de Gardă nu au nicio legătură cu sancțiunea disciplinară aplicată în cazul acestuia.

Citiți aici continuarea articolului.

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram