/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ #HaiLaTeatru. Nicu Țurcanu, actor la „Geneza Art”, spune că teatrul este un mod de viață

01 iunie 2021, ora 18:00

Nicu Țurcanu, actor al Teatrului Geneza Art din Chișinău, de zece ani își iubește meseria și trăiește zilnic prin teatru. A ales să facă actorie deoarece este unica metodă de a te cunoaște, spune el, iar fiecare rol jucat pe scenă reprezintă o modalitate de transformare.

Aș începe cu bine cunoscuta replică din Biblie : „Necunoscute sunt căile tale, Doamne”, la fel și aici, necunoscute sunt modalitățile prin care te poți transforma, prin care te poți redescoperi, căuta și aduce publicului ceva nou, ceva deosebit, în care se pot regăsi, din care pot pleca cu ceva mai mult acasă și din care pot învăța”, spune actorul.

La fiecare spectacol, pe scenă se întâmplă o chimie inedită între actori și spectatori. Actorul a mărturisit că teatrul este o posibilitate absolut deosebită de a reuși să-ți spargi stereotipurile interioare, să scapi de complexe, să reușești să faci acea conexiune seară de seară cu publicul, chiar dacă este mai ursuz, mai morocănos, chiar dacă vine cu o altă dispoziție și o altă energie. „Noi o simțim, când publicul este mai mult sau mai puțin binevoitor și ne bucurăm mult când publicul pleacă acasă schimbat, cu bateriile încărcate”, a adăugat Nicu Țurcanu.

Tot el menționează că modalitățile de transformare sunt absolut deosebite și pot fi tratate cu hilaritate, cu ironie, cu tristețe sau cu dramatism. Fiecare rol îl învață câte ceva nou și totodată este o șansă pentru public de a se regăsi seară de seară. Actorul recomandă teatrul ca o modalitate de viață, fiind și pentru el o modalitate de a trăi.

Cât despre pandemie, actorul menționează că a fost o încercare dură, mai ales, pentru domeniul culturii. „M-am simțit izolat, dat la o parte, autoritățile noastre nu au nevoie de cultură, ei se pot mulțumi cu ceea ce este. De fapt, cultura este ceea ce aduce lumină în gândurile oamenilor. Revenirea pe scenă a fost o bucurie pentru mine și pentru colegii mei, pentru că asta este modalitatea noastră de a trăi, cu asta ne alimentăm”, susține artistul.

Nicu Țurcanu susține că majoritatea actorilor își doresc ca arta în Republica Moldova să fie mai apreciată: „Ca și fiecare om care își face profesia aici la noi în țară, un actor merită mult mai mult. Credem noi că remunerarea ar trebui să fie mult mai mare, ne dorim asta și sperăm să se întâmple odată și odată acest lucru, oamenii să fie apreciați la justa lor valoare, pentru că de asta are nevoie omul în primul rând, să fie apreciat, să fie recunoscut, să se simtă bine la el în țară, să simtă ca are un statut, că poate să își spună cuvântul și păsul, că poate să aibă o putere de decizie”.

„Nimic nu-i mai amar ca viața, dar nici mai dulce decât ea! Trăiți, visați, veniți la teatru, alimentați-vă și faceți ceva bun în urma voastră, aici, la tine în țară”, este mesajul actorului pentru tine, drag spectator!

#HaiLaTeatru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram