Partidul Popular din Republica Moldova (PPRM) a anunțat că nu va participa în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și îndeamnă membrii și susținătorii săi să sprijine partidele care promovează interesul național și vectorul proeuropean de dezvoltare a țării.

Deși inițial anunța despre intenția de a participa la alegeri cu sloganul – „Credem în Moldova”, ulterior, formațiunea a luat decizia de a nu participa la scrutinul parlamentare anticipate.

„PPRM consideră că organizarea alegerilor parlamentare anticipate în condițiile actualului Cod electoral, va aprofunda criza din țară și nu va schimba substanțial raportul de forțe pe arena politică din Republica Moldova. În favoarea organizării alegerilor anticipate au insistat formațiunile politice care, prin neacceptarea unor modificări în Codul electoral – votul electronic, extinderea perioadei de votare, reducerea pragului electoral și altele, prin tergiversarea procesului de imunizare a populației, subminarea interesului național prin impunerea unor scopuri cu tentă geopolitică, etc – își promovează interesul de grup, având drept obiectiv preluarea puterii la toate nivelele și instaurarea propriului regim de guvernare fără a ține cont de interesul țării și al cetățenilor”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

În opinia PPRM, participarea la scrutin a unui număr mare de formațiuni politice, majoritatea fiind cu șanse nule potrivit partidului, este promovată de principalii actori de pe scena politică a țării cu scopul de a bulversa întregul proces electoral și a limita la maxim posibilitatea extinderii numărului de formațiuni politice care ar accede în Parlament. Mai mult, PPRM consideră că în structura viitoare a Parlamentului va fi imposibilă formarea unui Guvern, fapt care va duce inevitabil la alegeri anticipate repetate.

Amintim că și Partidul „Pro Moldova” a anunțat că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Despre aceasta a declarat liderul formațiunii politice, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă.

Până astăzi, 2 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat nouă concurenți electorali:

  • Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” ;
  • Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
  • Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
  • Partidul Politic „Șor”;
  • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
  • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
  • Partidul Politic Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”;
  • PDM;
  • Platforma Demnitate și Adevăr.

Conform decretului semnat de șefa statului, Maia Sandu, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 11 iulie curent. Maia Sandu a dizolvat Legislativul pe data de 28 aprilie, imediat după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!