/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Investiții în infrastructură și reformarea justiției. Cum vor fi redirecționate cele 600 mln de euro oferite de UE

missing
04 iunie 2021, ora 12:14

A fost anunțat cum vor fi redirecționate cele 600 milioane de euro oferite de Comisia Europeană pentru redresarea economică a Republicii Moldova. Banii vor fi distribuiți atât în formă de granturi cât și credite investiționale. 

Șefa statului Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová, în urma căreia a anunțat cum vor fi redirecționate aceste sume.

• Din cele 600 de milioane de euro, circa 220 de milioane sunt planificate pentru gestionarea corectă a banilor publici, așa cum ați menționat și dumneavoastră.
• Pentru al doilea pilon, cel care prevede susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a proiectelor în comunitățile noastre, sunt planificate în jur de 100 de milioane de euro.
• Pentru al treilea pilon ce prevede investiții în infrastructură vorbim despre o sumă de 230 de milioane de euro. Vreau să menționez aici că în acest pilon sunt prevăzute și măsuri pentru conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă. Vă amintesc că aceasta a fost solicitarea noastră concretă și în timpul discuțiilor pe care le-am avut în ianuarie, în cadrul vizitei la Bruxelles.
• Pentru următorul pilon, pilonul patru, care presupune sprijin pentru educație, sunt planificate 25 de milioane de euro.
• Pentru pilonul care ține de reformarea justiției, de combaterea corupției, de consolidarea capacității instituțiilor statului în acest sens sunt planificate 25 de milioane de euro.

Republica Moldova este singura țară din Parteneriatul Estic care beneficiază de un asemenea program de recuperare economică.

„Reforma justiției și lupta împotriva corupției sunt principalele așteptări pe care le are Uniunea Europeană în raport cu noi. Și acestea sunt și principalele așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova”, a reiterat Maia Sandu.

Menționăm că planul stabilește un program de intervenții și investiții în sumă totală de până la 600 de milioane euro pentru țara noastră, ce va fi realizat în perioada 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile financiare internaționale, prin intermediul Echipei Europa și cu participarea investitorilor privați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram