/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

„Democrația costă”. Secretarul general al CEC-ului explică cum s-a ajuns la 139 de secții de vot pentru diasporă

07 iunie 2021, ora 22:21

Secretarul general al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Maxim Lebedinschi, a catalogat drept populistă propunerea Ministerului de Externe de a fi deschise 190 de secții de vot în diasporă, asta în pofida criticilor și a cererilor transmise în judecată de către trei partide politice, împotriva deciziei CEC de a deschide 139 de secții peste hotare. „Democrația costă”, a spus funcționarul.

Secretarul CEC l-a acuzat pe premierul în exercițiu Aurliu Ciocoi că deși declară în public că sunt bani pentru deschiderea secțiilor de vot peste hotare, oficial nu a transmis CEC-ului niciun document care să confirme aceste lucru.

„Eu personal am făcut demers prim-ministrului ca să ne aprobe bugetul să ne spună care este limita posibilă și eu aud doar declarații în presă de la domnul prim-ministru că ei pot să acopere orice. Dacă pot să acopere orice, de ce nu prezintă decizia, de ce nu alocă resurse financiare”, a spus Maxim Lebedinschi în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Secretarul general a declarat că Ministerul de Externe nu a declarat exact care este situația, iar unicul scenariu previzibil a fost deschiderea aceluiași număr de secții, la aceleași adrese, care au fost jumate de an în urmă, întrucât pentru ele au fost acorduri și se cunosc cheltuielile.

„Până în ziua de astăzi nici verbal nu ne-a fost comunicat care state ne-au dat acordul. Ministerul de Externe, jumătate de an în urmă, la alegerile prezidențiale, ne-a transmis trei scrisori prin care indică că statul german nu permite deschiderea altor secții de vot decât cele din misiunile diplomatice, pentru noi s-a făcut excepție și s-a deschis și în consulatele misiunilor onorifice”.

Câteva sute de oameni, membri ai partidelor PAS, PPDA, AUR, dar și a altor formațiuni politice, s-au adunat, astăzi, în fața CEC-ului, unde au cerut deschiderea mai multor secții de votare, în străinătate.

Oamenii au fost nemulțumiți de decizia recentă a autorităților, conform căreia, peste hotare, ar urma să activeze doar 139 de secții de votare, pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Protestatarii au cerut demisia membrilor CEC și modificarea hotărârii.

Protestele de astăzi de la sediul CEC vor continua și mâine, atunci când este planificată luarea deciziei, dacă va fi sau nu majorat numărul secțiilor de votare peste hotare. Se întâmplă după ce CEC a amânat azi luarea unei decizii.

Un membru al Comisiei, Dumitru Pavel a propus majorarea numărului de secții de votare din diaspora până la 154, însă nu a fost luată o decizie finală, așa că subiectul va fi discutat din nou mâine.

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au amânat pentru joi examinarea contestației depuse împotriva Comisiei Electorale Centrale, privind deschiderea a 139 de secții de vot, în loc de 190, cât a propus inițial Ministerul de Externe.

Potrivit magistraților, contestațiile depuse de blocul Renato Usatîi, PAS și PPDA trebuie să fie comasate în una singură, iar joi, să fie prezenți reprezentanții tuturor părților implicate.

De partea cealaltă, Renato Usatîi, care a venit azi la ședință, a declarat că totul ar fi un show politic, la comanda lui Igor Dodon, întrucât cererile ar urma să fie examinate de judecători cu trecut dubios. Purtătoarea de cuvânt a președintelui PSRM a respins acuzațiile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram