/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Șor, după condamnarea celor trei fondatori ai firmelor care au luat credite de la BEM. „Este rezultatul intimidărilor”

missing
07 iunie 2021, ora 11:40

Partidul Politic „Șor” a venit cu o primă reacție după ce săptămâna trecută trei fondatori ai firmelor care au luat credite de la Banca de Economii, au fost condamnați la câte șase ani de închisoare. Potrivit PP „Șor”, cei trei ar fi făcut depoziții false sub presiune, în schimbul promisiunii de la Procuratură de a fi eliberați. 

„Presupun întemeiat că tot ce li s-a întâmplat acelor oameni este rezultatul intimidărilor Procuraturii, presiunii de a-și recunoaște vina, de a da mărturii mincinoase și de a ajuta la falsificarea dosarului, în schimbul eliberării”, a declarat Ilan Șor.

Procuratura Generală respinge aceste acuzații.

Ilan Șor susține că cele trei companii au luat, într-adevăr, credite de la BEM, însă împrumuturile au fost, însă, rambursate până la introducerea administrării speciale la BEM.

„Creditele au fost rambursate de mine în noiembrie 2014. Ele nu au figurat la balanța băncii până în octombrie 2015, adică încă un an după ce eu și acționarii am fost înlăturați de la conducerea băncii. Banca Națională le-a repus în evidență în mod arbitrar, ele fiindu-mi imputate în dosarul penal, care se examinează acum la Curtea de Apel Cahul”, a subliniat liderul Partidului „ȘOR”.

Șor a mai spus că funcționarii au repus creditele rambursate la evidență în mod arbitrar, pentru ca, în final, să fie furați mai mulți bani. El a mai precizat că avocații săi vor prezenta acte probatorii incontestabile care demonstrează că împrumuturile au fost returnate băncii.

În timp ce procurorul a cerut câte patru ani de închisoare cu suspendarea pedepsei, completul de judecată a decis să aplice o pedeapsă mai dură: de câte șase ani de închisoare pentru fiecare. De asemenea, au solicitat și arest preventiv în cazul tuturor inculpaților. Măsura urmează a fi executată imediat, până la rămânerea definitivă a sentinței. Cele trei persoane, condamnate astăzi figurează în acte ca fiind proprietari ai unor firme implicate în frauda bancară, conectată cu Ilan Șor. Companiile au fost înregistrate în aceeași zi, pe 14 iunie 2013, iar în următorul an au luat credite de miliarde de la Banca de Economii. Persoanele au dreptul să contste sentințele la Curtea de Apel, în termen de 15 zile.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram