Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

diaspora

Anchetă internă în Portugalia după ce mai mulți moldoveni ar fi ajuns să fie exploatați pe câmpurile agricole din regiunea Beja

06 august 2021, ora 15:02
Distribuie:

Mai mulți moldoveni, care au mers la munci agricole în Portugalia, ar fi ajuns să fie exploatați pe câmpurile portugheze. Oamenii nu ar fi plătiți și nu se pot nici măcar întoarce acasă, deoarece le-ar fi fost luate pașapoartele. 

„O cantoră de șmecheri, alde lucru legal, l-au dus pe fratemeu în Portugalia, l-au lăsat pe dealuri la harbuj (de muncit muncește) unde nu-l plătesc și i-au luat și pașaportul pe care nu și-l poate întoarce deja de 7 zile. Cine știe ce să fac in așa situație? Omul vrea înapoi acasă. Ați trecut prin așa momente, cum procedez? La urma urmei, cheltuielile de drum le acopăr, deși ar trebui să-l plătească acolo per zi. Nu făceam atâta panică, dacă nu arăta atât de trist și disperat. Mulțumesc”, este mesajul de pe Facebook al lui Ronin Terente.

Despre situația în care s-ar fi pomenit moldovenii plecați să muncească în regiunea Beja a Portugaliei a scris și jurnalistul Doru Dendiu.

„Recomandare: dacă sunteți disperați și vreți să plecați la muncă în agricultură în Portugalia, prin Mădălin sau Dumitru, dacă transportul vă este asigurat de firma Lavial și dacă oferta de muncă e în zona Beja, mai bine mai căutați sau stați acasă. O să vă fie foarte greu să fugiți. Alfundao, Vale de Rosa, Ferreira de Alentejo și încă 2-3 sate. Sunt cca. 100 de “muncitori agricoli” în fiecare sat.
Aveți în foto oferta de angajare și spre comparație poze dela “locul faptei”. Rog pe cei care citesc această postare și pot interveni, mai ales pe canale informale, să se intereseze de soarta celor câteva sute de cetățeni ai Republicii Moldova care sunt ținuți forțat acolo (la sosire sunt lăsați fără pașapoarte)”, a menționat Dendiu în mesajul de pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ministerului de Externe, Ambasada Republicii Moldova la Lisabona a întreprins demersuri pe lângă autoritățile portugheze pentru dispunerea unei anchete referitoare la situația cetățenilor moldoveni.

„Cumulul de informații obținute cu privire la situația acestor cetățeni a fost referită și instituțiilor competente din Republica Moldova pentru investigații și clarificarea tuturor circumstanțelor. Potrivit informațiilor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile portugheze au inițiat o anchetă. În acest context, MAEIE informează că este continuată monitorizarea situației pe cazul raportat, precum și asigurată menținerea dialogului cu autoritățile locale, ambasada fiind plenar pregătită pentru acordarea asistenței consulare dacă situația o va impune”.

„Numărul de urgență constituit: +351 961 929 964. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene invită persoanele care dispun de informații despre potențiale victime ale traficului de ființe umane din străinătate, să sesizeze cea mai apropiată secție a poliției locale, misiunea diplomatică a Republicii Moldova, precum și Comitetul Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, pentru asigurarea inițierii procedurilor de repatriere a persoanelor afectate”, menționează într-o notă informativă Ministerul de Externe de la Chișinău.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

diaspora

Permisele de conducere eliberate la Chișinău vor fi recunoscute și în Qatar: Examenul suplimentar, exclus

05 septembrie 2022, ora 18:56
Distribuie:

Moldovenii cu reședința în Statul Qatar pot preschimba permisele de conducere fără a susține un examen suplimentar. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, acest lucru este posibil, deoarece ambele state sunt părţi ale Convenției privind circulația rutieră, 

Totodată, acest subiect a fost promovat în cadrul vizitei prim-ministrei Natalia Gavrilița la Doha în perioada 11-13 iunie.

„MAEIE, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și autoritățile naționale competente continuă eforturile pentru a facilita preschimbarea permiselor de conducere eliberate în Republica Moldova în țările de reședință a diasporei”, se mai arată într-un comunicat al Ministerului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Permisele de conducere ale cetățenilor din RM vor fi recunoscute și preschimbate în Bulgaria, fără examen

04 august 2022, 15:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram