/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/LIVE/ Membrii CEC, din nou în ședință! Subiectul cu privire la numărul de secții din străinătate, pe ordinea de zi

missing
08 iunie 2021, ora 15:01

Comisia Electorală Centrală se întrunește în ședință începând cu ora 15:00. Astfel, membrii CEC vor examina opt subiecte, printre care subiectul modificării hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 „Cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate  pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”.

Totodată, va fi examinat și demersul de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Puterea Oamenilor”, a simbolului electoral și confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală și a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul). 

Amintim că pe  5 iunie, CEC a adoptat o decizie privind constituirea a 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Referindu-se la hotărârea CEC, premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi s-a arătat nedumerit de decizia Comisiei Electorale Centrale de a nu lua în considerare recomandările misiunilor diplomatice privind organizarea secțiilor de votare în străinătate, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Ciocoi menționează că Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din diaspora, dacă numărul lor ar fi mai mare.

Tot ieri, 7 iunie, Curtea de Apel Chișinău a examinat contestația înregistrată duminică, 6 iunie, de Blocul Electoral „Renato Usatîi” privind numărul mic al secțiilor de votare stabilite pentru Diasporă. Ședința în acest caz a fost amânată pentru joi, 10 iunie.

Și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia Comisiei Electorale Centrale. Hotărârea privind numărul secțiilor de vot a fost contestată și de PUN.

Între timp, și avocatul poporului, Maia Bănărescu, a cerut revizuirea decizie, adăugând că aceasta contravine standardelor în domeniul drepturilor omului, nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram