Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a contestat hotărârea CEC de a deschide secții de votare în regiunea transnistreană și anume în orașul Bender și satul Corjova. Într-un comunicat de presă, AUR spune că, în urma informațiilor puse la dispoziție, inclusiv în spațiul public, de către reprezentanții SIS și MAI, formațiunea consideră că nu se îndeplinesc condițiile legale pentru un vot liber, democratic și corect.

„Experiența anterioară arată că prin intermediul acestor secții se fraudează major alegerile, motiv pentru care Alianța pentru Unirea Românilor solicită ca votul cetățenilor din regiunea transnistreană să se realizeze în secții de votare deschise special în restul Republicii Moldova și unde autoritățile pot exercita controlul necesar”, se arată într–un comunicat de presă.

Astfel, AUR prin contestația sa solicită magistraților să oblige Comisia Electorală să-și revizuiască decizia privind organizarea votului pentru locuitorii din regiunea transnistreană, și anularea deschiderii secțiilor de vot cu risc de fraudă.

Cu privire la acest subiect, Misiunea de Observare a Promo-LEX spune că deși la alegerile pentru funcția de Președinte din 2020 au votat mai puțini alegători din regiunea Transnistreană decât la parlamentarele din 2019, pentru scrutinul din 11 iulie 2021 au fost organizate cu două secții de vot. În context, Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că, 2 SV au fost create în orașul Bender și 1 SV în satul Corjova, în condițiile în care autoritățile statului nu au un control efectiv asupra acestor localități, existând astfel riscuri semnificative (exprimate inclusiv de Serviciul de Securitate și Informații și Biroul Politici de Reintegrare) pentru securitatea procesului electoral și a participaților la acesta.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!