Festivalul Ziua Mediului continuă, iar în weekend doritorii de a continua aventura sunt invitați să viziteze mai multe turbine eoliene, un parc fotovoltaic, dar și prima plantație mixtă din R. Moldova.

Sâmbătă, 12 iunie, puteți merge la:

  • Turbina eoliană din satul Drăgușenii Noi (administrată de Întreprinderea Mixtă Globeco International);
  • Turbina eoliană din satul Bursuc, în proces de instalare – avem norocul că este deocamdată la sol și vom putea s-o vedem îndeaproape (SRL „General Eco Energy”);
  • Turbinele eoliene din satele Nișcani și Păulești (SRL „PDG Fruct”).

Participanții vor fi însoțiți de expertul în mediu și energie regenerabilă, Corneliu Mârza. Acesta le va vorbi despre eficiența unor astfel de instalații și va răspunde la întrebări.

Tot sâmbătă mergem la prima plantație forestieră mixtă din RM, cu arbori meliferi, preferații albinelor, realizată în Vărzărești de Arboretum (Follow-the-root). Acest proiect a fost realizat cu suportul Suediei și Programul de Granturi Mici GEF – PNUD, cărora le datorăm și Festivalul Ziua Mediului.

Cei care doresc să-și rezerve un loc în transportul organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic sunt rugați să completeze formularul de participare (vă ia un minut) – https://forms.gle/PneicXjc7vZVVpWD8

Duminică, 13 iunie, vom merge într-o vizită la Feștelița, Ștefan Vodă. Acolo, vom vedea un parc fotovoltaic, unul din cele mai mari și moderne din Moldova. Tabloul va fi impresionant.

Participanții vor fi însoțiți de un specialist în eficiență energetică de la Renaşterea Rurală. Pe traseu, vom face un popas în Copceac, un sat care a fost salvat de alunecări și degradarea solurilor, datorită plantării masive a copacilor și restabilirii pășunilor.

Cine vrea să meargă cu transportul organizat de AJMTEM, își poate rezerva un loc prin completarea formularului de participare: https://forms.gle/PneicXjc7vZVVpWD8.

Cei care doresc să meargă cu transportul propriu, urmăriți pagina festivalului Ziua Mediului, acolo va fi publicat programul vizitelor. În rest, doritorii de a participa sunt așteptați duminică, la ora 9.45, lângă Circ. La 10:00 este pornirea.

Toate activitățile sunt gratuite. Evenimentul fac parte din Festivalul Ziua Mediului organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!