/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Contestațiile împotriva CEC: Ședința de la Curtea de Apel, amânată. Mâine va fi examinată cererea de recuzare a completului de judecători

missing
10 iunie 2021, ora 19:05

Magistrații  de la Curtea de Apel Chișinău s-au întrunit în ședință pentru a se expune asupra primei decizii a Comisiei Electorale Centrale (CEC), privind deschiderea a 139 de secții de vot în afara țării.

UPDATE 19.03. Ședința de judecată a fost amânată până mâine, 11 iunie, ora 09:00, după ce nu s-a putut forma un complet de judecători să examineze cererea de recuzarea a completului de magistrați care examinează demersurile concurenților electorali împotriva Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE 18:54. După deliberări, completul de judecată a dispus: „se respinge ca neîntemeiată cererea cu privire la emiterea avizului consultativ plenului Curții Supreme de Justiție”.

Reprezentantul Platformei DA a cerut recuzarea completului de judecători. Astfel, urmează să fie examinată cererea. Unul dintre magistrați a menționat că trebuie să se anunțe dacă este posibil de examinat cererea de recuzarea.

UPDATE 18:40. Magistrații au intrat în deliberări pentru a examina demersurile înaintate în tipul ședinței. Totodată, magistrații au respins o solicitare din partea Blocului electoral „Renato Usatîi”.

UPDATE 17:38. Ședința de la Curtea de Apel continuă și la această oră, iar magistrații continuă să examineze sesizările depuse împotriva deciziei CEC.

UPDATE. 13:34. Se anunță pauză de o oră, timp în care se va aștepta reprezentanții AUR. Ședința va fi reluată la ora 15:00.

UPDATE. 13:25 Ședința Curții de Apel a fost reluată. Se examinează posibilitatea comasării contestațiilor privind deciziile CEC.

UPDATE. 12:44. Magistrații au respins cererile de recuzare ale PAS și Platforma DA. Cele două formațiuni au depus două cereri de recuzare în privința judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc.

În cadrul ședinței, reprezentantul Platformei DA și PAS a depus două cereri de recuzare în privința judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc. „Noi înaintăm această cerere se recuzare domnului Muruianu, întrucât acesta nu face față rigorilor  unui judecător imparțial, la fel ca și doamna Palanciuc”, a spus Andrei Năstase.

Și reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la proces a depus două cereri de recuzare în privința celor doi magistrați. Ulterior, Ion Muruianu a declarat o cerere de abținere de la examinarea acestei cauze.

Magistrații au intrat în deliberări.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața Curții de Apel Chișinău, acolo unde se examinează contestația depusă de trei formațiuni privind hotărârea CEC prin care s-a decis deschiderea a doar 139 de secții de vot.

Pe fundalul protestelor anteriorare, CEC a decis marți să deschidă cu șapte secții de vot mai mult în diasporă, astfel încât, numărul acestora a ajuns la 146.

Platforma DA, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Blocul Renato Usatîi consideră nedreaptă această decizie a CEC-ului și au anunțat că vor contesta și această hotărâre la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că Ministerul de Externe a propus să fie deschise 190 de secții de vot în diasporă, iar premierul în exercițiu Aureliu Ciocoi a spus că sunt resurse financiare destule pentru a asigura aceasta.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram