/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Partidul PACE cere Curții de Apel să oblige CEC să deschidă 220 de secții de vot în diasporă

missing
11 iunie 2021, ora 10:49

Partidul Politic PACE solicită Curții de Apel Chișinău să anuleze decizia Comisie Electorale Centrale de constituire a 146 de secții de vot peste hotare, și să oblige CEC să deschidă 220 de secții de votare în străinătate, care să fie amplasate prioritar în regiuni în care sunt comunități mari de moldoveni.

Analiza procesului de votare în străinătate la alegerile prezidențiale a arătat că în multe dintre secții numărul doritorilor de a-și exprima dreptul constituțional a fost într-atât de mare, încât s-au format cozi, iar cetățenii moldoveni au fost nevoiți să aștepte 4-5 ore ca să voteze. În turul doi al scrutinului, în peste 30 de secții au votat mai mult de 3000 de cetățeni, iar în peste 10 secții – mai mult de 4500 de cetățeni. În 11 secții, buletinele de vot s-au epuizat – în Franța, Germania, Italia, Marea Britanie”, afirmă Nadejda Tatarciuc, secretar general al PACE.

În susținerea poziției sale, PACE mai spune că CEC a ignorat realitățile scoase în evidență la alegerile prezidențiale din 2020 și recomandările Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Precizăm că, inițial CEC a aprobat o hotărâre cu privire la deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă, iar ulterior a modificat decizia mărind numărul secțiilor de vot cu 7. Hotărârile CEC au fost contestate de mai mulți concurenți electorali în instanța de judecată. Contestațiile sunt examinate de Curtea de Apel, iar următoarea ședință este programată pentru astăzi, 11 iunie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram