/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/DOC/ Contestațiile împotriva deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot din străinătate: Ședința de la Curtea de Apel, amânată din nou

14 iunie 2021, ora 16:41

UPDATE 16:36. Și ședința de astăzi a fost amânată. Astfel, examinarea contestațiilor împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale va continua mâine. Totodată, s-a cerut recuzarea repetată a judecătoarei Veronica Negru.

UPDATE 14:35. Cererea de recuzare a judecătoarei Veronica Negru a fost respinsă. După pauza anunțată anterior, ședința de judecată în care sunt examinate contestațiile împotriva Comisiei Electorale Centrale a fost reluată. 

UPDATE 13:19. O nouă cerere de recuzare la Curtea de Apel Chișinău. De această dată, Platforma DA a cerut recuzarea magistratei Veronica Negru, care a fost numită în locul judecătoarei Ecaterina Palanciuc, care a fost recuzată.

Ședința va fi reluată la ora 14:30, după o pauză. Tot atunci se va anunța și rezultatul examinării cererii de recuzare.

UPDATE 12: 45. Ședința de la Curtea de Apel, unde sunt examinate contestațiile împotriva deciziei CEC privind deschiderea a 146 de secții de votare în afara țării, continuă. 

Anterior, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins o altă cerere de recuzare.

UPDATE 10:28. Cererea de recuzare a judecătoarei Ecaterina Palanciuc, care a fost depusă de Platforma DA, a fost admisă. În aceste condiții, va fi ales un alt magistrat care va face parte din completul de judecători.  

***

Ședința de judecată în care urmează să fie examinate contestațiile împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale privind numărul secțiilor de vot din străinătate urmează să fie reluată astăzi, după ce sâmbătă, 12 iunie, a fost amânată. Mai întâi, trebuie să fie examinate cererii de recuzare a  completului de judecători format din Anatolie Minciună, Ion Muruiană și Ecaterina Palanciuc.

Cererile de recuzare va fi repartizată aleatoriu unui alt complet de judecată.

Demersuri împotriva deciziei CEC privind numărul de 146 de secții de vot, care urmează să fie deschise în afara țării pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, au fost depuse de către blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, AUR, PUN și PACE.

Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău.

În acest timp avocatul poporului a menționat că decizia CEC trebuie să fie revizuită, fiind depusă o cerere de intervenire în proces pentru depunerea concluziilor în acțiunea de contestare a deciziei CEC privind constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În concluzia depusă, Avocatul Poporului recomanda mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, în scopul acoperirii în deplin volum al solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram