Cum arată o turbină eoliană de aproape și din interior, cât de masivă este, cum arată panourile fotovoltaice, ce textură au, ce funcții și caracteristici au toate aceste tehnologii, cât sunt de ecologice, eficiente, avantajoase etc., ce înseamnă o pădure mixtă cu valoare adăugată și cum plantările pot salva o localitate – toate acestea au fost descoperite sâmbătă și duminică, pe 12-13 iunie, în cadrul Festivalului Ziua Mediului, care durează toată luna iunie curent.

Sâmbătă, un grup de 30 persoane a vizitat turbine eoliene din în proces de instalare, aflate încă la sol, dar și puse în funcțiune, în satele Drăgușenii Noi, Bursuc, Nișcani și Păulești. Participanții au avut posibilitatea să le studieze, să le atingă și chiar să intre în interiorul unei turbine. Vizita a fost ghidată de expertul și Ex-viceministrul Mediului Corneliu Mârza.

„Eu vin de la Cimișlia, sunt inginer mecanic și mi-e interesant domeniul energiei eoliene, în special turbinele eoliene, pentru că le-am studiat mai aproape. Am venit să aflu noutățile din domeniu și mi-a plăcut mult tot ce am văzut”, a spus unul dintre participanți.

De asemenea, în timpul drumeției a fost făcut un popas în satul Vărzărești, raionul Nisporeni, unde a avut loc prima plantație de pădure dedicată albinelor, dar și cu rolul să oprească eroziunile și alunecările care se întâmplă în acea zonă. Organizația care s-a ocupat de proiect este Arboretum, bine-cunoscută în comunitatea de mediu, care a plantat cu sprijinul Suediei, Programului de Granturi Mici GEF și altor parteneri.

Duminică, alți 30 participanți au mers în raionul Ștefan-Vodă, la Feștelița, unde se află cel mai mare parc fotovoltaic administrat de autorități locale. Parcul, plasat pe locul unei foste gunoiști, ocupă o suprafață de 1 ha și a fost finanțat de Uniunea Europeană. Energia produsă de acesta are capacitatea să acopere anual consumul de electricitate ale primăriei, gimnaziului, grădiniței și iluminatului stradal. Energia electrică pe care o va produce după punerea în funcțiune, va ajunge în rețeaua centrală de energie, prin sistemul net-metering.

Excursia a fost ghidată de expertul în energia solară Andrei Cojocaru, membru al organizației Renașterea Rurală, bine-cunoscută pentru proiectele dedicate eficienței energetice și calității apei.

Drumeția a continuat la Copceac, satul în care participanții au ajuns într-o livadă cu cireșe coapte, au gustat miere într-o prisacă și au vizitat un peisaj salvat de plantări masive de copaci și reabilitare a pășunilor. Până în anul 2016, teritoriul avea suprafețe semnificative de terenuri degradate, pe care nu creșteau plante, pământuri puternic erodate, afectate de alunecări de teren. Astăzi, pășunile sunt bogate, inclusiv cu plante melifere și putem vedea deja copacii crescuți pe o suprafață de peste 40 ha, care au fost plantați de localnici și voluntari din Chișinău, cu suportul Programul națiunilor Unite pentru Dezvoltare, „Plantăm fapte bune în Moldova” și IFAD.

„Protecția mediului nu este deloc un subiect plictisitor. Am demonstrat acest lucru și avem încă foarte multe de arătat. Anul acesta, constrânși de pandemie, am fost nevoiți să ne reinventăm și am devenit chiar mai buni decât în anii precedenți. Am ieșit din Chișinău și am văzut locuri și lucruri pe care nu aveam cum să le aducem aici. Săptămâna aceasta mergem în caiace pe Nistru, vom lua probe de apă să le ducem la laborator”, a concluzionat Cătălina Molodoi, manageră a Festivalului și managera de dezvoltare AJMTEM.

„Am avut în drumețiile din acest weekend participanți cu interese și formări diferite, de la elevi și studenți, la ingineri, medici, jurnaliști și liber profesioniști. Ne-a bucurat entuziasmul participanților, care au rămas impresionați de proiectele realizate de comunitatea de mediu cu sprijinul donatorilor și agenților economici”, a menționat Lilia Curchi, organizatoare a Festivalului și directoare executivă AJMTEM.

În acest an, Festivalul Ziua Mediului are loc în perioada 5-27 iunie, timp în care toți doritorii sunt invitați să participe. Urmează un tur cu caiacele pe Nistru, unde vor fi prelevate și probe de apă, apoi verificate în laboratorul Agenției de Mediu. Peste încă o săptămână, la 26-27 iunie, la Chișinău va avea loc un Iarmaroc organizat de EcoLocal, cu vânzări, expoziții și diverse activități. Evenimentele sunt gratuite, iar transportul este asigurat în limita locurilor disponibile.

Toate detaliile despre eveniment le găsiți pe pagina de Facebook – Ziua Mediului Moldova, sau pe pagina evenimentului – Ziua Mediului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!