UPDATE: Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari discută în aceste momente cu noul director CFM, Oleg Tofilat. Acesta dă asigurări că până la finele anului curent, restanțele privind salariile angajaților Căii Ferate vor fi lichidate.

În aceste momente are loc protestul organizat de Platforma Demnitate și Adevăr împotriva ilegalităților de la Calea Ferată din Moldova (CFM). Oamenii adunați în fața sediului Guvernului scandează „veniți cu noi, vă fură și pe voi”, „în democrație hoții stau la pușcări”.

„Sesizăm opinia publică despre ileglitățile care au loc la CFM, chiar dacă se întîmplă pe un fundal electoral. Noi suntem cei care ne vom bate până la capăt ca această instituție strategică să fie într-un proces de restructurare și relansare a acesteia, dar un proces transparent. Vom merge la CFM ca să prezentăm declarața noastră, cum vededem noi redresarea situației”, a declarat Andrei Năstase, liderul Platformei DA.

În cadrul manifestrii aceștia au dat citire unei declarații prin care cer ca CFM să treacă în gestiunea Guvernului și să îi fie atribuită calitatea de întreprindere strategică de stat. Manifestanții au pornit spre sediul CFM din centrul Capitalei pentru a duce această declarație la CFM.

„În acest context, Platforma DA își asumă un angajament privind realizarea, imediat după alegerile din 11 iulie, a următoarelor măsuri urgente privind asanarea neîntârziată a situației de la această întreprindere de stat:

  • Aprobarea în redacția finală a legii privind infrastructura critică, care să includă ÎS Calea Ferată a Moldovei în lista întreprinderilor de importanță strategică pentru Republica Moldova.
  • Declararea de către guvern a ÎS Calea Ferată drept un obiect strategic.
  • Subordonarea directă Guvernului a acestei întreprinderi.
  • Acordarea ÎS Calea Ferată a suportului financiar pentru achitarea promptă a restanțelor salariale.în formă de capitalizare a întreprinderii.
  • Lansarea procesului de restructurare a entității respective cu consultarea largă a colectivului de muncă”, se arată în declarația CFM.

Mai multe luni la rând, angajații CFM se plâng că nu mai pot să își acopere cheltuielile curente și cer să le fie achitate salariile. Muncitorii au organizat și mai multe proteste la Guvern, Președinție și Parlament.

În legătură cu criza de la „Calea Ferată a Moldovei” la Parlament a fost creată o comisiei de anchetă, care a scos la iveală că Calea Ferată a Moldovei (CFM) a fost delapidată în ultimul deceniu de peste 1,5 miliarde de lei.

Oleg Tofilat este noul șef al CFM. Acesta a fost desemnat câștigătorul concursului organizat de Consiliul de administrație a CFM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!