/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Concursul pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională a eșuat. Niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi

missing
15 iunie 2021, ora 13:14

Concursul pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională a eșuat, pentru că niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi. Subiectul a fost examinat astăzi, 15 iunie, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii. 

„În rezultatul deliberării și votării, niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi. Concursul a eșuat”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață. În aceste condiții, acesta a anunțat că va fi organizat un nou concurs.

„A anunța concurs pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională, a stabili termeni pentru depunerea actelor”, a menționat Musteață.

La fotoliul de judecător la Curtea Constituțională aspirau 16 candidați, printre care conferențiarul universitar Alexandru Arseni, câțiva avocați, dar și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu.

Unul dintre candidați, deputatul socialist Vasile Bolea,  a fost exclus de la concursul pentru că nu a întrunit condițiile necesare.

Funcția de judecător la CC rămas vacantă după decesul magistratului Eduard Ababei.

Potrivit hotărârii CSM din 2019, la selectarea candidatului pentru suplinirea funcției vacante de judecător al Curții Constituționale, plenul va lua în considerare întrunirea tuturor criteriilor stabilite, în coroborare cu motivele expuse în scrisorile de motivare și interviul susținut în ședința plenară, „ca în rezultatul unui concurs obiectiv și transparent să fie numiți judecători constituționali, care ar asigura activitatea jurisdicțională а CC în spiritul și în conformitate cu Constituția R. Moldova, normele și principiile internaționale de drept, astfel încât elementele de bază а unui stat de drept, рrесum supremația legii, sераrаrеа puterilor de stat si asigurarea drepturilor omului, să fie funcționale și inviolabile”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram