Bărbații sunt mai predispuși să comită acte de corupție, constată analiștii de la Centrul Național Anticorupție, care au creionat profilul infractorului, în baza deciziilor de condamnare, emise anul trecut de judecători. Studiul arată că peste 90 la sută din cei găsiți vinovați pentru trafic de influență și corupere pasivă sau activă sunt de gen masculin. Vârsta medie a persoanelor condamnate pentru corupţie oscilează între 35 şi 45 de ani. Raportul mai arată că majoritatea celor care săvârşesc astfel de infracţiuni o fac pentru prima oară. 

La capitolul „Corupere pasivă”, în 77 de situații figurează bărbații, pe când în alte trei cazuri sunt implicate femeile. Cei mai mulți, 26 la număr, fac parte din categoria de vârstă 50-59 de ani. Potrivit analizei, majoritatea subiecților au studii superioare. Dacă ne referim la antecedentele lor penale, atunci studiul arată că în 63 de cazuri, inculpații încalcă legea pentru prima dată.

Aproape toți figuranții, găsiți vinovați de corupere pasivă anul trecut, activează în sectorul public. Și în tot atâtea situații, adică 74, locul comiterii infracțiunii a fost la serviciu. Sub lupa analiștilor de la Centrul Național Anticorupție au fost și persoanele condamnate în 2020 pentru „Corupere activă”. Astfel, bărbații au figurat în 43 de cazuri, pe când femeile – în 11 doar.

Dacă se referim la vârsta celor care au comis cele mai multe infracțiuni, aflăm că majoritatea au între 30 și 39 de ani. O altă caracteristică arată că cei mai mulți dintre condamnații pentru corupere activă au studii medii incomplete. Este vorba de 25 la număr. Datele mai arată că majoritatea sunt neangajați. Practic toți inculpații sunt la prima lor abatere și nu au mai fost cercetați în trecut pentru că au dat șpagă pentru a-și rezolva problemele.

De cele mai dese ori, infracțiunile au fost comise în stradă. A fost studiat și profilul care au fost găsiți vinovați de „trafic de influență”. Peste 90 la sută dintre cazuri au fost comise de bărbați. Vorbim despre 104 cazuri. Femeile au fost implicate în 12 cazuri. Cele mai multe persoane implicate în astfel de situații au vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani și sunt cu studii superioare.

O mare parte dintre ei sunt la prima lor abatere. Practic în fiecare dintre inculpați sunt neangajați. Iar locul comiterii infracțiunilor a fost strada. Oamenii cu care am discutat în stradă au păreri împărțite despre o mai mare predispunere a bărbaților de a comite fapte de corupție, în comparație cu femeile.

Potrivit datelor studiului, implicarea inculpaților în acte de corupţie ar fi cauzată de salariile mici sau lipsa acestora. Iar încurajarea practicii de a cere și de a da mită este și rezultatul ne sancţionării persoanelor corupte sau aplicarea unor pedepse prea blânde.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!