/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Numărul doritorilor de a se vaccina împotriva COVID-19, în scădere! Specialiștii se arată îngrijorați de ritmul lent al procesului de imunizare

missing
16 iunie 2021, ora 18:27

Numărul doritorilor de a se vaccina împotriva COVID-19 este în scădere! Astfel, zilnic, în jur de 14 mii de oameni vin pentru a-și administra cea de-a doua doză și doar circa două mii de doritori își pun prima doză de ser. Asta înseamnă că numărul persoanelor cărora le este administrat rapelul este de șapte ori mai mare decât al celor care au decis să se imunizeze. În context, specialiștii în sănătate se arată îngrijorați de ritmul lent de vaccinare din ultima perioadă și atenționează populația despre riscul unui nou val de coronavirus.

Astăzi, la Centrul Unic de Vaccinare din capitală, doritorii care au venit să se vaccineze ne-au spus că motivele pentru care oamenii încetează să se mai vaccineze ar fi frica de vaccin și relaxarea restricțiilor, care i-au făcut să creadă că virusul nu ar mai prezenta un pericol. Această doamnă a venit la Centru, pentru a i se administra a doua doză de AstraZeneca.

De la începutul campaniei de imunizare și până nu demult, la Centrul Unic de Vaccinare din capitală veneau, zilnic, în jur de 800 de persoane. În prezent, aici, vin, în medie, câte 200 de persoane pe zi. Numărul doritorilor de a se imuniza a scăzut brusc de la începutul lunii iunie, spun specialiștii.

Imunizarea cetățenilor are loc și la punctele mobile de vaccinare: un troleibuz și un autobuz, care au fost puse în circuit, la dispoziția cetățenilor din data de 26 mai. Astăzi, troleibuzul a ajuns în sectorul Buiucani al Capitalei, pe strada Ieșilor, acolo unde, de la ora 8 dimineața până la prânz au venit să se vaccineze 15 persoane. Aceștia au avut de ales între două tipuri de vaccin: Sinovac și Astrazeneca.

Potrivit specialiștilor în sănătate, deși țara noastră dispune de mult mai multe doze de vaccin în comparație cu începutul campaniei de imunizare, interesul populației față de vaccinare scade. Aceștia sunt îngrijorați de ritmul lent de vaccinare a populației care, potrivit lor, ar putea duce la un nou val de coronavirus. De la o zi la alta cifra imunizărilor variază între 2 mii și cinci mii de persoane, în timp ce numărul de doze administrate zilnic ar trebui să constituie în jur de 15 mii. O cauză ar fi interpretarea greșită a miturilor care se vehiculează în societate, sunt de părere specialiștii.

ALEXEI CEBAN, epidemiolog: „Sunt efectuate și o serie de măsuri, pentru a contracara aceste mituri. La moment, rezultatele nu sunt din cele mai bune, deoarece suntem, practic, victima la acele zvonuri care bântuie. Fiecare este specialist acum în sănătate. (MUSCA) Noi trebuie să ascultăm ce ne spun specialiștii în domeniu referitor la vaccinare”.

Totodată, expertul atenționează că populația greșește, atunci când crede că deja nu mai avem cazuri de infectare. Ceban spune că, dacă se va reuși vaccinarea a câte 10 – 15 mii de persoane în fiecare zi, în toamna acestui an, vom avea o protecție mai bună în fața virusului.

ALEXEI CEBAN, epidemiolog: Sunt motive de îngrijorare, fiindcă, cu astfel de ritmuri nu vom atinge 70 la sută până la finele anului și totul depinde de noi dacă dorim să ieșim la o viață normală, dacă nu dorim un nou val de infectări a unei noi tulpini indiene sau modificată”.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în ultimele 7 zile au fost administrate 60 de mii de doze de vaccin, iar în total, de la începutul campaniei de imunizare – peste 500 de mii de doze. Peste 80 la sută din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei morbidității în rândul acestora. Conform datelor oficiale, rata de imunizare în Republica Moldova este de puțin peste 11%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram