/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Grecia, Italia și alte destinații preferate de moldoveni își țin granițele închise pentru cetățenii R. Moldova. Unde putem călători cu pașaportul biometric

17 iunie 2021, ora 19:07

Unde putem călători cu pașaportul biometric? Este întrebarea pe care și-o adresează majoritatea moldovenilor, care își planifică o vacanță în străinătate în acest sezon estival. Vestea bună este că cele mai populare destinații turistice rămân deschise pentru deținătorii de pașapoarte biometrice. Însă, în anumite condiții: fie să fim vaccinați cu ambele doze, fie să avem un test negativ la COVID-19. Grecia și Italia, alte destinații preferate printre moldoveni, își țin, deocamdată, granițele închise pentru cetățenii Republicii Moldova. Nu și pentru cei care dețin și cetățenia română.

De două săptămâni, moldovenii pot călători cu pașaportul biometric în România. Directorul unei companii de turism susține că, în această perioadă, țara vecină reprezintă o destinație foarte solicitată de turiștii moldoveni.

„Statul vecin ne-a permis să intrăm cu pașaportul biometric, cu un test PCR sau cu ambele vaccinuri sau 10 zile de la ultimul vaccin și un motiv de călătorie. Cum ar fi turismul, serviciul sau alte motive importante pentru a traversa frontiera”.

Însă, cei mai mulți dintre turiștii moldoveni optează pentru vacanțele în Turcia. Iată de ce avem nevoie pentru a ne bucura de un sejur pe plajele turcești:

„Putem trece cu testul antigen care se face în două ore și costă 300 de lei sau ambele vaccinuri. Putem trece și cu pașaportul biometric la fel fără nici un impediment. Prețurile sunt foarte bune, din păcate nu prea sunt locuri în această perioadă deoarece moldovenii au luat cu asalt această destinație”.

Și în Ucraina putem ajunge cu pașaportul biometric, însă există niște condiții. Să fim vaccinați cu ambele doze și să avem 14 zile de la imunizare sau să ne facem testul la COVID-19, de tip PCR. Chiar dacă anii precedenți cu ușurință puteam merge în Grecia, anul acesta este imposibil, deocamdată, de ajuns cu pașaportul biometric.

„Avem turiști care așteaptă de luni de zile informații despre traversarea frontierei spre Republica Elena. Deja persoanele oficiale responsabile de la Ministerul de Externe au făcut o întrevedere cu autoritățile Elene pentru a permite și cetățenilor din Republica Moldova să meargă în Grecia”.

Și în Bulgaria putem ajunge cu pașaportul biometric, spune reprezentanta unei alte agenții de turism.

„La moment, în Bulgaria călătorim în baza certificatului de vaccin, ambele doze. După ultima doză să fie minim 14 zile sau cei care încă nu au obținut vaccinul pot să călătorească în baza testului COVID-19 PCR sau testul antigen”.

(TEXT) Iar, pentru a ajunge în Egipt sau Dubai, este nevoie de viză, dar și de un test negativ la Covid, spune reprezentanta agenției. Aceste două destinații, populare printre moldoveni, deocamdată, nu acceptă certificatul de vaccinare.

„Dacă vorbim de Egipt la moment ei ne acceptă doar în baza testului PCR, test negativ. Încă nu au anunțat regulile de intrare cu vaccin. Dubaiul acum mai puțin se solicită deoarece începe perioada caldă la ei. Dar pentru cei cu pașapoarte biometrice este necesară viza. Se face în decurs a 3-5 zile și la fel pe moment călătorim doar pe baza testului negativ la COVID-19.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, prin intermediul agenţiilor de turism şi turoperatorilor în ianuarie-martie 2021 au plecat în străinătate aproape 15 mii de turiști. Cetăţenii Republicii Moldova au preferat să călătorească, în principal, în Egipt, Ucraina, Turcia, Insulele Maldive Emiratele Arabe Unite și România.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram