/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Deși un membru al Comisiei de anchetă spune că angajați ai SPPS și SIS ar fi implicați în răpirea lui Ceaus, Serviciul de Informații și Securitate neagă informațiile

18 iunie 2021, ora 11:17

După ce în spațiul public a apărut un document care ar fi fost emis de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), unde se precizează că în cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus, de către Direcția generală protecție internă a fost demarată o anchetă de serviciu pe faptul posibilei implicări a angajaților instituției, SIS a venit cu o reacție în care neagă orice implicare în posibila răpire a ex-magistratului. Asta deși, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, membrul Comisiei parlamentare de anchetă Adrian Lebedinschi a spus că un ofițer de rang înalt din cadrul SIS, dar și alți 30 de ofițeri ai Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) au fost implicați în răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus.

Tot în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, președintele Comisiei de anchetă, Vasile Năstase, a spus că membrii comisiei au primit de la SIS un asemenea document, iar pe data de 15 iunie a făcut o interpelare în adresa șefului SIS, Alexandr Esaulenco, în care a informat despre recepționarea actului și a solicitat directorului să se expună asupra autenticității acestuia.

„Instituția își reiterează poziția și neagă orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean. În același timp, investigațiile pe acest caz continuă, iar SIS acordă suport constant organelor de ocrotire a normelor de drept întru elucidarea tuturor circumstanțelor și stabilirea persoanelor implicate. SIS solicită insistent verificarea oricăror documente sau informații atribuite instituției, apelând la emitenți întru evitarea dezinformării și promovării falsurilor cu potențial de a afecta securitatea națională a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă.

„SIS menționează că așa-numitul document emis de către instituție, la care se face referire în mijloacele de informare în masă, reprezintă un fals, fapt despre care vor fi informați oficial și membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus”, se arată într-un comunicat al instituției.

Comisia de anchetă care a investigat acest caz a recomandat președintei Maia Sandu să-i demită pe șeful SIS, Alexandr Esaulenco, pentru că nu a oferit informații pe acest caz, șeful secții de contraspionaj și alte persoane, care nu au preîntâmpinat acest incident.

În contextul în care membrul Comisiei, deputatul Adrian Lebedinschi a spus că a recepționat informații despre câțiva angajați ai SPPS, care au asigurat cordonul pentru automobilul cu care a fost răpit ex-judecătorul, până la Otaci, iar în documentul care a apărut în spațiul public, SIS precizează că a recepționat informații despre posibila implicare în infracțiunea dată a unor angajați ai SPPS și a prezentat o listă de persoane, tv8.md a solicitat o reacție de la reprezentanții instituției. Ultimii au cerut să transmitem o solicitare de informație la adresa SPPS. Redacția va publica răspunsul odată ce îl va recepționa.

În cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, deputatul Platformei DA, președintele Comisiei de anchetă, Vasile Năstase a spus că în opinia sa SIS-ul și Președinția nu au participat direct. „Nu avem probe concludente în acest sens”, a precizat alesul poporului.

Ieri, 17 iunie, a avut loc ultima ședință a comisiei parlamentare de anchetă, care a finalizat raportul pe acest caz. Tot la TV8, președintele comisiei de anchetă Vasile Năstase a spus că fostul judecător ucrainean Nicolae Ceaus, care ar fi fost răpit din centrul Chișinăului, s-ar afla pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.

În luna mai, ex-magistratul a postat înregistrări video pe un canal de telegram, în care spune că este bine și își cere scuze de la familie pentru ce s-a întâmplat. Tot atunci, acesta declarare că în cel mai apropiat timp va apărea în Ucraina, unde va face mai multe dezvăluiri. Și pe 17 iunie, a fost postat o nouă înregistrare video.

Amintim că Nicolae Ceaus ar fi fost răpit din centrul Chișinăului la începutul lunii aprilie. Pe acest caz, oamenii legii au pornit o anchetă și chiar au reținut două persoane care ar fi implicate în dispariția fostului magistrat din Ucraina. Cazul este investigat și de o comisie specială parlamentară.

Nicolae Ceaus a fugit în anul 2016 de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova.

Urmăriți aici ediția emisiunii „Politica Nataliei Morari”, în cadrul căreia s-a discutat acest subiect.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram