/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Și SPPS neagă orice implicare în răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus

18 iunie 2021, ora 13:43

Și Serviciul Protecție și Pază de Stat (SPPS) neagă implicarea angajaților instituției în răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus. Cât ține de actul apărut în public în care se face referire la 29 de persoane din cadrul SPPS care ar fi vizate în acest caz, reprezentanții instituției de asemenea spun că reprezintă un fals, fapt confirmat și de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

„Reiterăm că Serviciul este concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale care privesc exclusiv asigurarea protecției demnitarilor de stat, fiind o instituție apolitică și echidistantă în activitatea pe care o desfășoară conform legislației”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Menționăm că în spațiul public a apărut un document care ar fi fost emis de către SIS, unde se precizează că în cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus, de către Direcția generală protecție internă a fost demarată o anchetă de serviciu pe faptul posibilei implicări a angajaților instituției.

În cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, și membrul Comisiei parlamentare de anchetă Adrian Lebedinschi a spus că un ofițer de rang înalt din cadrul SIS, dar și alți 30 de ofițeri ai SPPS au fost implicați.

Tot la TV8, președintele Comisiei de anchetă, Vasile Năstase, a spus că membrii comisiei au primit de la SIS un asemenea document, iar pe data de 15 iunie a făcut o interpelare în adresa șefului SIS, Alexandr Esaulenco, în care a informat despre recepționarea actului și a solicitat directorului să se expună asupra autenticității acestuia.

Comisia de anchetă care a investigat acest caz a recomandat președintei Maia Sandu să-i demită pe șeful SIS, Alexandr Esaulenco, pentru că nu a oferit informații pe acest caz, șeful secții de contraspionaj și alte persoane, care nu au preîntâmpinat acest incident.

De cealaltă parte, deputatul Platformei DA, președintele Comisiei de anchetă, Vasile Năstase a spus că în opinia sa SIS-ul și Președinția nu au participat direct. „Nu avem probe concludente în acest sens”, a precizat alesul poporului.

Ieri, 17 iunie, a avut loc ultima ședință a comisiei parlamentare de anchetă, care a finalizat raportul pe acest caz. Tot la TV8, președintele comisiei de anchetă Vasile Năstase a spus că fostul judecător ucrainean Nicolae Ceaus, care ar fi fost răpit din centrul Chișinăului, s-ar afla pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.

În luna mai, ex-magistratul a postat înregistrări video pe un canal de telegram, în care spune că este bine și își cere scuze de la familie pentru ce s-a întâmplat. Tot atunci, acesta declarare că în cel mai apropiat timp va apărea în Ucraina, unde va face mai multe dezvăluiri. Și pe 17 iunie, a fost postat o nouă înregistrare video.

Amintim că Nicolae Ceaus ar fi fost răpit din centrul Chișinăului la începutul lunii aprilie. Pe acest caz, oamenii legii au pornit o anchetă și chiar au reținut două persoane care ar fi implicate în dispariția fostului magistrat din Ucraina. Cazul este investigat și de o comisie specială parlamentară.

Nicolae Ceaus a fugit în anul 2016 de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram