Un grup de deputați socialiști a atacat la Curtea Constituțională legile privind garanțiile de stat aprobate în 2014-2015. Un anunț în acest sens a fost făcut de Vlad Batrîncea în cadrul unui briefing de presă. 

„Au trecut mai bine de șase și poporul continuă să plătească din buzunarul său pentru miliardul furat. În loc să folosească acești bani pentru majorarea salariilor și pensiilor, dar acești bani au ajuns în buzunarul unor hoți”, a spus Vlad Batrîncea, unul dintre candidații blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

„Un grup de deputați socialiști a atacat la Curtea Constituțională legea cu privire la garanțiile de stat aprobată de Guvernul Republicii Moldova în 2014-2015. Am apelat la CC cu privire la acea lege pentru a fi exercitat controlul constituționalității acestei legi”, a adăugat Batrîncea.

Guvernul de atunci a acceptat propunerea Comitetului Național de Stabilitate Financiar de a emite garanții pentru creditele de urgență acordate de către BNM în vederea asigurării stabilității sistemului financiar. Astfel,  la 13 noiembrie 2014  a fost emisă garanția în sumă de până la 9 500 mil. de lei și, respectiv, la 30 martie 2015 – garanția în sumă de până la 5 340 mil. de lei. Conform condițiilor garanțiilor menționate, garanțiile de stat urmau să fie substituite cu valori mobiliare de stat emise de Ministerul Finanțelor.

Deputații din majoritatea parlamentară au votat anularea legii miliardului furat din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiilor de plată derivate din garanțiile stat. Inițiativa legislativă a fost propusă de deputații socialiști Bogdat Țîrdea, Petru Burduja, Vladimir Golovatiuc și Corneliu Furculiță, fiind votată pe 16 decembrie 2020. Atunci la ședință au participat doar deputații din Partidul Șor și PSRM.

Ulterior, inițiativa legislativă a fost declarată neconstituțională de CC. Însă, socialiști au propus un alt proiect privind anularea legii miliardului, care pe 9 aprilie curent a fost susținut în Parlament în prima lectură.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!