/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Materialele de construcție s-au scumpit. Experții prognozează că prețurile vor crește cu încă 20 - 30%

18 iunie 2021, ora 19:03

S-au scumpit materialele de construcție… și vestea proastă este că acestea vor continua să se scumpească. Cel puțin, astfel de prognoze fac experții, care explică majorarea prețului cu faptul că a crescut cererea, s-a scumpit materia primă și chieltuielile pentru transport. Ba mai mult, acum când au fost relaxate restricțiile pandemice, agenții economici și rețelele comerciale încearcă să-și compenseze pierderile suportate în timpul pandemiei. Prin urmare, cei care vor să-și construiască o casă ori să facă reparație în această perioadă vor trebui să-și calculeze foarte bine bugetul.

Am mers, azi, la un centru comercial, unde se vând materiale de construcție, ca să ne convingem că prețurile s-au majorat din nou. În jur de o oră, cât ne-am aflat acolo, nu a veniti aproape nimeni să cumpere ceva. Iar cei care au intrat, totuși, ne-au spus că sunt mai mult cu uitatul și că o să cumpere de acolo, unde o să găsească mai ieftin.

„- Lambriu din plastic, lambriu din plastic. – Ce părere aveți despre prețuri, s-au mărit? – Foarte scump, foarte scump. Iată, ne plimbăm, căutăm și e foarte scump. – Față de anul trecut? – Da, e foarte. – Și ce o să faceți, o să cumpărați? – O să cumpărăm, dacă ne trebuie”.

„În jur de 20 de procente s-au ridicat deja. – La toate? – La toate, aproximativ la tot se ridică sau chiar dacă nu la toate, la tot ceea ce folosim zi de zi le-au ridicat binișor”.

„Cum să vă spun, când îți trebuie scoți banii”.

„Sunt foarte scumpe prețurile și statul nu urmărește aceste prețuri. Statul în general nu există. Atât”.

Vânzătorii au confirmat că prețurile materialelor de construcție au crescut. Ba mai mult, potrivit lor, acesta este al doilea val de scumpiri, după cel din aprilie și, din păcate, nu este ultimul. Dar tot ei spun că nu au încotro, deoarece, între timp, s-au majorat chetuielile pentru materia primă și transport. Cel mai tare s-au scumpit obiectele din lemn sau fier, iar din această cauză, numărul cumpărătorilor s-a micșorat.

„Noi vindem uși aduse din Ucraina, fabrica însăși producătoare, a ridicat prețul din cauză că s-a ridicat prețul la materia primă”.

„Chiar și Rusia, chiar și Ucraina s-a scumpit, undeva prima dată a fost cu vreo 30%, la moment, undeva din nou, la vrio 20%. Foarte mari scumpiri. Dacă cea mai ieftină ușă a fost, săptămâna trecută 1350 lei, la moment e 1900”.

„Foarte puțini cumpărători avem, pentru că prețurile s-au ridicat foarte tare. Încă mai scump o să fie. Încă 20-30% o să le mai ridice, plus la asta ce s-a ridicat acum. Cu o lună în urmă era 350, acum e 550, tot același calorifer de metal. Tot ce depinde de metal, tot s-a scumpit”.

Potrivit experților, un alt motiv al scumpirilor este faptul că, în timpul pandemiei, mulți oameni au amânat lucrările de reparație, respectiv, fabricile au activat în regim redus, înregistrând pierderi. Acum, când restricțiile legate de pandemie au fost relaxate, cererea este mai mare, așa că producătorii încearcă să-și compenseze pierderile.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram