/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Alegeri legislative în Armenia: Partidul premierului interimar, Nikol Pașinian, în frunte, cu 58 % din voturi

missing
21 iunie 2021, ora 08:37

Duminică au avut loc alegeri legislative în Armenia. Primele estimări după închiderea secţiilor de votare plasează în frunte partidul premierului interimar Nikol Paşinian, „Contractul Civil”, cu 58% din voturi faţă de 22%, în cazul formaţiunii principalului său rival, Robert Kociarian, Alianţa Armenia, după numărarea a doar 4% din buletinele de vot, informează AFP, citată de Agerpres.

Paşinian a revendicat victoria în alegerile legislative de duminică desfăşurate în Armenia, partidul său ieşind pe primul loc conform rezultatelor parţiale, transmite AFP.

„Ştim deja că am obţinut o victorie convingătoare în alegeri şi că vom avea o majoritate convingătoare în parlament”, a spus Paşinian, într-un discurs transmis în direct pe pagina sa de Facebook.

„În Parlamentului nou ales, „Contractul Civil” va avea o majoritate constituțională și va forma un nou Guvern”, a scris Pașinian într-un alt mesaj postat pe Facebook.

Alianţa Armenia a contestat însă rezultatele parţiale ale scrutinului desfăşurat duminică.

„Alianţa Armenia îşi fixează drept obiectiv studierea cu atenţie a presupuselor fraude şi a celor semnalate. Şi până când aceste întrebări nu vor primi un răspuns satisfăcător, blocul nu va recunoaşte rezultatele scrutinulu”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii de formaţiunea de opoziţie.

Primele rezultate în capitala Erevan indică însă 68% din voturi în favoarea partidului lui Kociarian, faţă de 19% pentru formaţiunea premierului Paşinian. Participarea la vot a fost de 49.4%, faţă de 48.6% în 2018.

Fost jurnalist, Nikol Paşinian, în vârstă de 46 de ani, ajuns la putere în 2018 după o revoluţie paşnică împotriva vechilor elite corupte, s-a confruntat în campania electorală cu fostul preşedinte Kociarian, în vârstă de 66 de ani, care şi-a acuzat rivalul de incompetenţă şi s-a prezentat ca un lider cu experienţă.

Popularitatea record a premierului în exerciţiu s-a prăbuşit după ce Armenia a pierdut un război cu Azerbaidjanul în toamna anului 2020 în enclava Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră cu populaţie majoritar armeană.

Percepută ca o umilinţă naţională, această înfrângere a declanşat o criză politică, obligându-l pe premier să convoace alegeri parlamentare anticipate în speranţa de a reduce tensiunea şi de a-şi consolida legitimitatea. Preşedinte al Armeniei în perioada 1998 – 2008, Robert Kociarian a fost acuzat în trecut de fraudă electorală şi face obiectul unei anchete privind acuzaţii de corupţie.

Campania electorală a evidenţiat o diviziune profundă între cele două tabere, iar experţii se aşteaptă la proteste sau chiar violenţe după acest scrutin. Două formaţiuni politice, inclusiv cea a lui Kociarian, au denunţat nereguli. “În general, alegerile s-au desfăşurat conformi legii”, a declarat Comisia Electorală Centrală.

Observatorii OSCE care au monitorizat alegerile vor prezenta concluziile preliminare ale misiunii de observare luni, la ora 11:00 GMT. Aproximativ 2.6 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a alege 101 deputaţi pentru un mandat cinci ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram