/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ministrul de Externe al Germaniei cere sancțiuni împotriva industriei din Belarus. Exportul de arme din UE va fi limitat

missing
21 iunie 2021, ora 12:32

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut, înaintea reuniunii miniștrilor de Externe ai UE, sancţiuni economice împotriva Belarusului, care ar putea viza industria potasei sau sectorul energetic. De asemenea, vor fi înăsprite restricţiile la exporturile din UE de arme şi echipamente care pot fi utilizate pentru a înăbuşi revoltele.

Miniștrii vor discuta noi sancțiuni împotriva regimului de la Minsk, după ce autorităţile belaruse au forțat aterizarea unui avion cu scopul arestării jurnalistului din opoziție Roman Protasevici, informează AFP, citată de digi24.ro.

„Cred că sancţiuni suplimentare împotriva Belarusului sunt inevitabile”, a spus Maas într-un interviu care apare în ediţia de luni a ziarului Die Welt. Astăzi, la Luxemburg, are loc reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

„Ar trebui să extindem sancţiunile la anumite părţi ale economiei belaruse, cum ar fi industria potasei sau sectorul energetic. Şi ar trebui să privăm guvernul de la Minsk de posibilitatea de a strânge fonduri în UE prin emiterea de obligaţiuni de stat”, a adăugat şeful diplomaţiei germane.

Miniştrii de externe din state membre vor discuta la Luxemburg despre noi măsuri de adoptat ca urmare a deturnării avionului, cel mai recent episod al represiunii brutale a opoziţiei întreprinse de luni de zile de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Miniştrii vor discuta măsuri pe scară largă care să afecteze „portofelul” regimului Lukaşenko, a declarat vineri un diplomat european pentru AFP. Aceştia vor înăspri restricţiile la exporturile din UE de arme şi echipamente care pot fi utilizate pentru a înăbuşi revoltele.

Pe 23 mai, deturnarea spre Minsk de către autorităţile din Belarus a unui avion al companiei Ryanair care efectua o cursă de linie pe ruta Grecia – Lituania pentru a aresta un jurnalist de opoziţie, Roman Protasevici, precum şi pe prietena acestuia, Sofia Sapega, a stârnit indignare la nivel internaţional.

Ca reacţie, UE a interzis companiilor aeriene din Belarus să pătrundă în spaţiul Uniunii iar transportatorilor din cele 27 de state membre să utilizeze spaţiul aerian al Belarusului, potrivit Agerpres. Luni, este de aşteptat ca miniştrii UE să aprobe sancţiuni (îngheţarea activelor, interdicţie de acordare a vizelor) la adresa a 80 de demnitari din Belarus.

Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a rezistat până acum presiunilor graţie sprijinului acordat de principalului său aliat, Rusia. Lidera opoziţiei aflate în exil în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, care susţine că a câştigat în mod legitim alegerile de anul trecut, va discuta cu miniştrii de externe ai UE înaintea reuniunii de luni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram