Avocatul Poporului anunță că a depus o notificare la CSJ în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare, prin care și-a reiterate argumentele expuse la Curtea de Apel Chișinău prin depunerea Concluziilor sale în contextul asigurării realizării dreptului la vot pentru toți cetățenii în cadrul scrutinului electoral prezidențial din 11 iulie curent.

În notificarea depusă la CSJ, Avocatul Poporului reiterează că rezultatul ultimelor scrutine electorale a demonstrat ineficiența eforturilor statului în asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot tuturor cetățenilor, în special celor care se află în afara țârii și care și-au manifestat voința de a-și exercita acest drept fundamental.

„Cauza principală a încălcărilor admise este lipsa de acces la organele electorale deschise peste hotarele țârii, prin numărul insuficient a secțiilor de votare și a buletinelor de vot. Astfel, în Raportul anual privind situația respectării drepturilor omului în Republica Moldova, Ombudsmanul a recomandat, mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țârii și a buletinelor de vot pentru asigurarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, se arată într-o notă.

Astăzi, 22 iunie, Curtea Supremă de Justiție va examina recursul Comisiei Electorale Centrale, care a atacat decizia Curții de Apel Chișinău din 17 iunie curent. Atunci, CEC a fost obligată să-și revizuiască hotărârea prin care a decis să deschidă doar 146 de secții de votare în străinătate, deși Ministerul de Externe a propus deschiderea a 191. Ședința urmează să înceapă la ora 15:00.

/DOC/ Recursul CEC împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău în legătură cu numărul de secții de vot din străinătate, examinat azi de CSJ

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!