/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc cu maximum 10.000 de spectatori pe arenă. Experții avertizează că este riscant

22 iunie 2021, ora 09:37

Organizatorii Jocurilor Olimpice 2020 de la Tokyo au limitat numărul spectatorilor la 10.000 pentru fiecare loc de desfășurare a evenimentelor sportive. Anunțul vine după ce experții au avertizat că organizarea evenimentului fără fani reprezintă cel mai mic risc în timpul pandemiei de Covid-19, potrivit Reuters.

Decizia subliniază presiunea depusă de Japonia pentru a ține evenimentul ce atrage miliarde de dolari, în ciuda opoziției din partea publicului și a temerilor profunde privind o revenire a numărului de infectări.

Japonia a evitat în general tipul de focare explozive de infectare cu coronavirus care au devastat alte țări, însă desfășurarea campaniei sale de vaccinare a fost înceată iar sistemul medical a fost împins la limită în anumite locuri.

Limita pentru Jocuri, care vor începe pe 23 iulie, „va fi stabilită la 50% din capacitatea arenei, până la un maxim de 10.000 de persoane”, au transmis organizatorii într-un comunicat de presă.

Acea limită ar putea fi redusă și mai mult după 12 iulie, în baza prevederilor din orice stare de urgență sau alte măsuri anti-infecție, au adăugat aceștia, informează Digi24.

Președintele Comitetului de Organizare Tokyo 2020, Seiko Hashimoto, a declarat anterior că viza o limită de 10.000 de persoane per arenă. Accesul spectatorilor din afara insulei a fost deja interzis.

Limita impusă vine ca urmare a discuțiilor dintre cinci părți: organizatorii Tokyo 2020, guvernul japonez și cel al capitalei, Tokyo, și panelurile internaționale Olimpice și Paralimpice.

Înaintea întâlnirii, președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, a spus că rata vaccinării printre atleții și oficialii ce locuiesc în satul Olimpic era de “mult peste 80%”, depășind așteptările inițiale ale COI.

Luni, premierul Yoshihide Suga a spus că nu exclude organizarea olimpiadei de vară fără spectatori, dacă capitala se află sub stare de urgență din cauza Covid-19.

Unii experți de la vârful sectorului sănătății publice din Japonia au afirmat că a interzice accesul spectatorilor este cea mai puțin riscantă opțiune pentru organizarea Jocurilor, chiar dacă aceștia păreau resemnați în fața posibilității ca fanii să fie prezenți.

Publicul japonez se opune în continuare desfășurării Jocurilor în această vară, arată un sondaj de opinie efectuat în 19 și 20 iunie, 65% dintre respondenți spunând că vor ca evenimentul să fie amânat din nou sau anulat.

Aproape 70% dintre respondenți cred că Jocurile nu vor avea loc în condiții de siguranță, precum susțin guvernul și organizatorii olimpici, mai arată sondajul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram