/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

SUA va dona 55 de milioane de doze de vaccin la nivel global

22 iunie 2021, ora 15:17

Casa Albă a prezentat, luni, un plan pentru distribuirea la nivel global a 55 de milioane de doze de vaccin produse de SUA, cu aproape 75% dintre doze fiind alocate către America de Sud și Caraibe, Asia și Africa prin programul internațional COVAX, transmite Reuters.

Planul îndeplinește angajamentul președintelui Joe Biden pentru a împărți 80 de milioane de vaccinuri produse în SUA țărilor din jurul lumii. Președintele a schițat prioritățile sale pentru primele 25 de milioane de doze din acel angajament.

SUA a fost presată să împartă mai multe vaccinuri cu țări care încă se chinuie cu virusul mortal și cu variantele sale. În contextul în care tot mai mulți americani se vaccinează, Casa Albă s-a concentrat mai mult spre trimiterea vaccinurilor la nivel internațional.

Dintre cele 55 de milioane de doze, 41 de milioane vor fi distribuite prin COVAX, a spus Casa Albă, aproximativ 14 milioane fiind trimise către America de Sud și Caraibe, 16 milioane către Asia, și aproape 10 milioane către Africa, informează Digi24.

Celelalte 25%, sau aproximativ 14 milioane de doze, vor fi împărțite cu “prioritățile regionale”, inclusiv Columbia, Argentina, Iraq, Ucraina, Cisiordania și Gaza.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, spune că SUA au avut probleme logistice în a transporta vaccinurile către alte națiuni.

“Avem destule doze să împărțim cu lumea, însă aceasta este o provocare logistică herculeană”, le-a spus ea reporterilor, adăugând că informațiile privind siguranța și reglementările trebuie împărțite, și totodată trebuie asigurate temperaturile adecvate pentru stocare, iar barierele lingvistice câteodată trebuie depășite.

Cele 55 de milioane de doze vor fi luate din stocurile SUA de vaccinuri Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson, iar dacă serul AstraZeneca primește undă verde de la Administrația pentru Siguranță Alimentară și Farmaceutică, ar putea fi de asemenea inclus.

Casa Albă a transmis că vrea să prioritizeze dozele pentru lucrătorii din domeniul sănătății și cei care au cel mai mare risc.

Partenerii internaționali sunt nerăbdători să primească ajutorul SUA. Biden a anunțat că SUA va cumpăra 500 de milioane de doze Pfizer și le va dona celor mai sărace țări.

Astfel, SUA va împărți prin COVAX statelor următoare:

America de Sud (aproape 14 milioane de doze)

Brazilia, Argentina, Columbia, Peru, Ecuador, Paraguai, Bolivia, Uruguai, Guatemala, El Salvador, Honduras, Haiti și alte state din Comunitatea Caraibelor, Republica Dominicană, Panama și Costa Rica.

Asia (aproape 16 milioane de doze)

India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Afganistan, Maldive, Bhutan, Filipine, Vietnam, Indonezia, Thailanda, Malezia, Laos, Papua Noua Guinee, Taiwan, Cambodia și Insulele din Pacific.

Africa (aproape 10 milioane de doze)

Statele destinatare vor fi selectate în coordonare cu Uniunea Africană.

Prin distribuire directă: Columbia, Argentina, Haiti, alte state CARICOM, Republica Dominicană, Costa Rica, Panama, Afghanistan, Bangladesh, Pakistan, Filipine, Vietnam, Indonezia, Africa de Sud, Nigeria, Kenya, Ghana, Cabo Verde, Egipt, Iordania, Iraq, Yemen, Tunisia, Oman, Cisiordania și Gaza, Ucraina, Kosovo, Georgia, Moldova și Bosnia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram