Din ignoranță, neglijență ori, pur și simplu, neatenție, unii părinţi pun în pericol viața copiilor proprii. Pe internet au apărut mai multe imagini, în care copiii apar în ipostaze periculoase, unii fiind surprinși pe bancheta din față a automobilului ori cu capul scos pe geam, în timp ce mașina se deplasează cu viteză. Astăzi, am mers la o grădiniță din capitală să aflăm de la părinți, cât sunt ei de responsabili, dar și acolo i-am surprins pe unii, care transportau copiii neregulamentar.

Alții ne-au spus însă, că sunt foarte atenți la detalii și că siguranța copiilor este o prioritate pentru ei. La rândul lor, polițiștii declară că luptă cu acest fenomen și periodic organizează campanii, pentru a-i determina pe șoferi să devină mai responsabili la transportarea copiilor.

Tot mai multe imagini șocante apar pe rețelele de socializare în care copiii sunt surprinzi pe bancheta din față, fără a fi fixați cu centura în scaunele auto. De exemplu, acest copil, de aproximativ trei ani, a fost surprins în timpul deplasării cum a scos capul pe geam, aplecându-se în jos. Tot pe rețelele de socializare au fost postate imagini, din care se vede cum un alt copil, de aproximativ patru ani, conducea mijlocul de transport în brațele unui adult.

Am mers, astăzi, la o grădiniță din capitală ca să vedem cât de responsabili sunt părinții, însă și aici am surprins copii pe bancheta din față și fără centura cuplată. Alți părinți ne-au spus că siguranța copiilor este prioritară, de aceea, ei cuplează centura de siguranță ori de câte ori urcă în mașină.

Ofițerul de presă de la Inspectoratul Național de Patrulare, Natalia Golovco, a spus că polițiștii luptă permanent cu acest fenomen și sistematic organizează diverse operațiuni pentru a-i atenționa pe părinți. Potrivit Codului Contravenţional, conducătorii auto care nu fixează copiii în scaunele auto riscă amenzi de la 600 până la 1.200 de lei, dar și două puncte de penalizare.

Amenzile sunt aplicate atât şoferilor care au scaun auto pentru copil, dar nu îl fixează, cât şi pentru cei care nu îl au. Potrivit Poliției, de la începutul anului, 184 de șoferi au fost sancționați pentru astfel de abateri. În aceeași perioadă, 56 de copii au fost implicați în accidente rutiere. Doi dintre ei au decedat, iar 53 s-au ales cu diverse traume și doar unul dintre ei nu a avut de suferit.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!