/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Insuficiența de somn ucide. Fiecare al cincilea accident rutier are loc din cauza unui șofer care a adormit la volan

missing
22 iunie 2021, ora 18:16

Fiecare al cincilea accident rutier este produs din cauza unui șofer care… adoarme la volan. Mai mult, în majoritatea cazurilor, cel puțin un om moare. Aceste statistici triste au fost prezentate, astăzi, de oamenii legii, care afirmă că mai ales acum, în perioada concediilor, când multe persoane se pornesc la drum lung, riscurile sunt și mai mari. Astfel, specialiștii recomandă ca șoferii să se afle la volan cel mult 9 ore pe zi, care trebuie împărțite în două perioade a câte patru ore și jumătate, iar apoi, neapărat să urmeze cel puțin 12 ore de odihnă.

Atunci când vorbim despre numărul de accidente, care se produc din cauza adormirii la volan, poliția susține că un șofer pe care îl fură somnul este de cinci ori mai periculos în trafic, decât cel care a avut parte de suficientă odihnă. În 2020, însă, au fost înregistrate doar 17 accidente de acest fel, adică mult mai puține decât în anii precedenți.

Oamenii legii susțin, însă, că nu este vorba despre șoferi mai responsabili, ci mai degrabă de restricțiile pandemice, datorită cărora oamenii au călătorit mai puțin cu mașinile. Specialiștii atenționează că trebuie respectate cu strictețe regulile generale de conducere, care prevăd că o persoană trebuie să se afle la volan cel mult 56 de ore pe săptămână sau 9 ore pe zi.

Șoferii cu care am discutat astăzi ne-au spus, însă, că nu prea țin cont de timp, dar imediat ce se simt obosiți, iau măsuri. Unii chiar au recunoscut că li s-a întâmplat să fi aproape de a adormi la volan. Mulți ne-au spus, însă, că din cauza pandemiei nu prea au circulat cu mașinile, așa că nici nu au avut parte de călătorii îndelungate ca pe timpuri.

Experții atenționează, însă, că indiferent de cât timp ne aflăm la volan, suntem predispuși să adormim, de regulă, după miezul nopții și până la 6 dimineața, dar și la orele amiezii. Un alt factor este și calitatea drumurilor. Conform datelor poliției, cei mai expuși riscului de a adormi la volan sunt șoferii cu vârsta cuprinsă între 31 și 64 de ani. De regulă, accidentele grave se produc în afara localităților.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram