Decizia motivată a Curții Supreme de Justiție, prin care a respins recursul depus de Comisia Electorală Centrală și a obligat-o să emită o hotărâre nouă privind numărul secțiilor de votare în diaspora, a fost făcută publică. Hotărârea, pe 40 de pagini, a fost emisă marți, 22 iunie, de judecătorii CSJ Tamara Chișca – Doneva, Maria Ghervas, Nina Vascan, Nicolae Craiu și Victor Burduh. Aceasta este irevocabilă. 

„Se respinge recursul declarat de către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, reprezentantă de Nastas Ruslan. Se menține hotărârea din 17 iunie 2021 a CA Chișinău, în cauza de contencios administrativ privind anularea Hotărârii nr. 4966 din 5 iunie 2021 și Hotărârii nr. 4974 din 8 iunie 2021 adoptate de CEC și obligarea la emiterea actului administrativ”, se arată în decizia CSJ.

„Este important a menționa că odată ce statul a decis să asigure dreptul universal la vot al cetățenilor Republicii Moldova într-un stat străin, atunci această obligație trebuie să fie conformă legii, pentru a evitarea dublelor standarde și provocarea ineficienței exercitării dreptului la vot, la caz însă, statul a eșuat în acest sens, iar actele administrative contestate atentează într-un mod vădit inadmisibil la dreptul la vot al cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate, precum și la dreptul de a fi ales al concurentului electoral, fiind contrare principiilor statului de drept proclamate și protejate de Constituția Republicii Moldova”, se mai menționează în hotărârea CSJ.

Amintim că decizia CEC de a deschide 146 de secții devotare peste hotarele R. Moldova, pentru parlamentarele anticipate din 11 iulie a fost contestată de mai multe formațiuni politice înscrise în cursa electorală. Este vorba despre Blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, AUR și PUN.

Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai deschidă șapte secții de votare pentru moldovenii din diaspora, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău, care a precizat în decizia sa din 17 iunie că „în situaţia în care ţara gazdă nu se opune deschiderii secţiilor de votare, atunci marja de descreţie a CEC este direct proporţională cu criteriile numerice cerute de lege şi cu obligaţia de identificare a numărului total de votanţi, aflaţi în străinătate, care necesită a fi stabilit în prealabil”.

Astăzi, CEC și responsabilii de la Ministerul de Externe s-au întrunit în ședință pentru a discuta subiectul secțiilor de votare în diaspora. Aceasta a avut loc cu ușile închise iar rezultatele discuțiilor nu sunt deocamdată cunoscute.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!