/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Secțiile de votare pentru diasporă: Avocatul Poporului solicită CEC-lui să-și revizuiască noua decizie

25 iunie 2021, ora 07:24

Avocatul Poporului solicită Comisiei Electorale Centrale revizuirea în regim de urgență a listei secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 prin majorarea numărului secțiilor de votare, potrivit evaluărilor prezentate de MAEIE, adică deschiderea a 191 de secții. 

Astfel, un aviz cu recomandări în acest sens a fost expediat președintelui CEC, Dorin Cimil. În solicitare se subliniază că toate raționamentele Avocatului Poporului au fost luate anterior în calcul atât de către Colegiul civil și de contencios administrativ al Curții de Apel, cât și de Colegiul Civil, Comercial și de Contencios Administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție la examinarea pricinii.

„Având la baza evaluările MAEIE, Avocatul Poporului susține că în condițiile în care Codul electoral în art.54 alin.3 stabilește că CEC expediază birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în afara Republicii Moldova un număr de până la 5000 buletine de vot pentru fiecare secție de votare, soluția optimă pentru exercitarea dreptului la vot de către fiecare cetățean este crearea unui număr mai mare de secții de votare. Avocatul Poporului atrage atenția că voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Statul garantează exprimarea voinței libere a cetățenilor prin apărarea principiilor democratice și a normelor dreptului electoral. Astfel, cetățenii Republicii Moldova care domiciliază în afara țârii beneficiază de drepturi electorale depline în condițiile Codului electoral. Guvernul Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală, misiunile diplomatice și oficiile consulare sunt obligate să creeze condiții pentru ca cetățenii să-şi exercite liber drepturile lor electorale”, se menționează în aviz.

Avocatul Poporului mai accentuează că demersul MAEIE cu propunerile formulate privind necesitatea și posibilitatea creării numărului secțiilor de votare în străinătate trebuie să fie luate în considerare mai ales în condițiile în care cadrul legislativ nu conține reglementari clare și fixe pentru CEC, fiind lăsată la latitudinea acestuia luarea unei atare decizii importante.

În același timp, se menționează că „propunerea inițială a MAEIE din 25 mai 2021 de organizare a celor 191 de secții de votare în străinătate a fost rezultatul consultării de către ambasadele Republicii Moldova a comunităților de cetățeni din afara țării, precum și discuțiilor MAEIE cu reprezentanții societății civile. De asemenea, în spiritul art. 31 alin. (3) din Codul Electoral, MAEIE a examinat favorabil pe 4 iunie curent demersul înaintat în aceeași zi de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare”.

Vineri, 18 iunie curent, CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din străinătate. Pe 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel a obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate, care a decis să organizeze în afara țării deschiderea a 146 de secții de votare.

Ulterior, pe 23 iunie curent, Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă în diaspora 150 de secții de votare. CEC a majorat astfel numărul secțiilor cu doar patru. Asta după ce marți, 22 iunie, CSJ a obligat Comisia să își revizuiască deciziile anterioare și să aprobe o hotărâre nouă, iar la stabilirea numărului secțiilor de votare din străinătate să se țină cont de avizul Ministerului de Externe.

Amintim că decizia Comisiei Electorale Centrale privind suplinirea numărului de secții de votare din străinătate cu patru secții, adică să fie deschise 150, a fost contestată la Curtea de Apel de către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram