/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Angajați de la IGP și Serviciul Vamal, implicați într-o schemă specializată în traficul de ființe umane

25 iunie 2021, ora 13:05

O schemă internațională specializată în trafic de ființe umane și spălare de bani a fost destructurată de către organele de drept din Franța, România și Republica Moldova. Moldovenii implicați sunt suspectați că ar fi cei care se ocupau de falsificarea actelor. Potrivit poliției, în schemă ar fi implicate circa 30 de persoane.

Jumătate dintre ei au statut de învinuit, iar ceilalți au statut de bănuit, fiind vorba despre cei care fabricau actele false, intermediari, dar și cei care au beneficiat de ele. Într-o conferință de presă, Sergiu Russu, șef de secție la Procuratura Generală, a declarat că în Republica Moldova, cauza penală a fost intentată în baza informațiilor furnizate de către colegii din Franța.

Conform informațiilor, ar fi vorba de circa 200 de victime ale traficului de ființe umane, cetățeni moldoveni care erau exploatați prin muncă pe șantiere de construcție din Franța. Capul grupării este un cetățean al României, care s-a constatat că ducea o viață de lux în urma exploatării moldovenilor cărora le plătea foarte puțin.

Oamenii legii au identificat persoanele care se ocupau de falsificarea actelor, dar și pe cele care recrutau și transportau persoanele la muncă. Acțiunile în cauza penală au derulat aproximativ un an și încă mai derulează, iar pe 7 iunie au avut loc percheziții și a fost destructurată una dintre celulele care falsifica acte de identitate românești pe teritoriul Moldovei.

În schema infracțională ar fi implicați și angajați ei Serviciului Vamal, dar și de la Inspectoratul General al Poliției. Până în prezent au fost puse sechestre pe mai multe bunuri, imobile, terenuri, automobile de lux – în valoare de circa 25 de milioane de lei. Potrivit estimărilor, din activitatea clandestină, suspecții din Republica Moldova ar fi câștigat 20 de milioane de lei, în total fiind falsificate peste zece mii de acte, printre care acte de identitate, pașapoarte, diplome de studii, permise de conducere etc.

În Franța au fost reținute 14 persoane suspecte, inclusiv moldoveni. Profiturile obținute de grupare ca urmare a activității ilegale sunt estimate la 12 milioane de euro. Mai jos puteți urmări conferința de presă a reprezentanților Inspectoratului Național de Investigații.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram