/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Experții în sănătate: Noua variantă indiană a virusului COVID-19 ar putea fi deja în țară

missing
28 iunie 2021, ora 19:03

Noua variantă indiană a virusului COVID-19, numită Delta, ar putea fi deja în țară. Cel puțin, asta afirmă experții în sănătate, care susțin că majorarea numărului de cazuri de infectare din ultimele zile ar putea avea legătură anume cu apariția noii tulpini. În acest sens, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au început să colecteze probe de la persoanele bolnave, care au revenit recent din Marea Britanie și Rusia, pentru a le expedia la un laborator din Germania pentru verificare. Între timp, autoritățile europene anunță că, până în august, această tulpină se va răspândi în proporție de la 90% în țările UE.

Întrucât varianta indiană a virusului Covid-19 a ajuns deja în țările vecine, adică în Ucraina și România, autoritățile anunță că, inevitabil, această tulpină se va răspândi și spre Republica Moldova. Potrivit studiilor, aceasta este mult mai agresivă și ar putea provoca consecințe mai grave, chiar dacă simptomele generale sunt aceleași.

Deocamdată, oficial, noua mutație a virusului nu a fost depistată în Moldova, dar experții nu exclud că aceasta ar putea fi deja în țara noastră.

Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică prelevă probe de la toate persoanele care revin în aceste zile din Marea Britanie și Rusia, țări care sunt grav afectate de noua tulpină. Când se vor aduna cel puțin 20 la număr, acestea vor fi expediate la un laborator din Germania, întrucât în Moldova, nu este posibilă deocamdată depistarea variantei Delta.

Între timp, varianta Delta a coronavirusului se răspândește cu rapiditate în Europa, iar potrivit unor pronosticuri ale Centrului European pentru Prevenirea și Combaterea Infecțiilor, aceasta urmează să reprezinte 90% dintre cazurile noi din Europa, până la sfârșitul lui august. În acest sens, specialiștii îndeamnă oamenii să se vaccineze, întrucât serurile disponibile în Moldova ar fi eficiente și împotriva noii tulpini.

Răspândirea noii tulpini îi ține în suspans și pe medicii de la noi, care susțin că, în orice moment, sunt pregătiți să reactiveze secțiile cu profil covid, pentru a primi pacienți.

Pentru a limita răspândirea tulpinii indiene în Moldova, epidemiologii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică ar urma să propună noi măsuri de prevenire și control a infecției. Nu am reușit să aflăm, însă, când se va întâmpla acest lucru. Între timp, situația continuă să se agraveze la nivel internațional. Cei mai mulți bolnavi sunt în India, locul din care a pornit noua variantă.

Săptămâna trecută, Institutul Național de Sănătate Publică din România a anunțat că a fost înregistrat primul deces al unui pacient cu COVID-19, infectat cu tulpina indiană a coronavirusului, alte 44 de cazuri de infectare cu aceeași tulpină fiind sub monitorizare. Iar în Regatul Unit, Portugalia și Rusia varianta Delta domină deja de mai multe săptămâni. De exemplu, Moscova a anunțat, ieri, un număr record de decese în 24 de ore – 144 de persoane.

Concomitent, Universitatea Oxford a anunţat că a început să studieze eficiența vaccinurilor împotriva unei alte variante a Covid-19, numită Beta. Aproximativ 2.250 de voluntari au fost recrutaţi din Regatul Unit, Africa de Sud, Brazilia şi Polonia pentru a participa la testele clinice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram