/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Radu Marian cere stoparea licitației de 500 de milioane de lei de la ASP. Deputatul a anunțat că va depune demersuri la CNA și Procuratură 

29 iunie 2021, ora 13:27

Deputatul PAS Radu Marian solicită Procuraturii, SIS-ului, CNA-ului, inclusiv premierului interimar, Aureliu Ciocoi, să stopeze licitația de 500 milioane de lei inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP). În aceste condiții, acesta a anunțat că va trimite astăzi și demersuri la Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție (CNA), pentru investigarea acestui caz.

Radu Marian a mai declarat că „este inadmisibil ca instituțiile statului să nu facă nimic în timp ce conducerea socialistă de la ASP duce la bun sfârșit o schemă prin care un cetățean este furat cu 300 de lei la eliberarea unui pașaport”.

„Această licitație nu este nimic altceva decât o schema de jecmănire a cetățenilor Republicii Moldova. Este vorba de furtul din buzunarul cetățenilor la eliberarea pașapoartelor și actelor de identitate. Conform informațiilor confirmate de mai multe surse, inclusiv din materiale de presă, pentru fiecare pașaport eliberat, un moldovean ar fi furat cu aproape 300 lei, adică 30% din prețul achitat pentru eliberarea unui pașaport”, a explicat deputatul.

parlamentarul a mai spus că la ASP sunt disponibile încă cel puțin 400 000 de blanchete disponibile, ceea ce ar fi suficient pentru eliberarea actelor de identitate timp de un an.

„Planurile acestor șmecheri au fost un pic îngreunate de faptul că la tender a participat o altă companie cunoscută la nivel internațional, care a oferit, atenție, un preț de trei ori mai mic pentru a ceată achiziție, de 160 milioane lei. Însă se pare că ei sunt hotărâți să meargă până la capăt și să finalizeze schema până la alegeri și să semneze contractul în următoarele zile. De aceea, fac apel către toate instituțiile statului, Procuratura, SIS, CNA, inclusiv către prim-ministrul interimar, să folosească toate căile legale disponibile pentru a opri această achiziție”, a adăugat acesta.

Într-o notă pe pagina ASP se precizează că „achiziția publică respectivă a fost doar inițiată în anul 2021, fără alocarea mijloacelor financiare în bugetul ASP pentru anul 2021. „Nemijlocit achiziția va fi realizată în anii 2022-2023, cu alocarea sumelor necesare în bugetele ASP pentru anii 2022 și 2023, necesare pentru realizarea contractului respectiv, încheiat în rezultatul licitației publice. Subliniem faptul, că pentru a evita o eventuală îndatorare financiară a ASP, procedura de achiziție include clauze contractuale obligatorii privind efectuarea achitărilor cu producătorii – doar după perfectarea documentelor de către ASP. În același timp, având în vedere că ASP este o instituție publică și își desfășoară activitatea în baza autonomiei financiare, mijloacele financiare pentru achiziționarea blanchetelor urmează să fie alocate din bugetul ASP”, se arată într-un comunicat.

Reprezentanții instituției mai precizează că necesitatea de organizare a procedurilor de achiziții publice pe parcursul anului 2021, este argumentată din punct de vedere procedural și tehnologic, deoarece desfășurarea procedurilor respective include un ansamblu de activități ce urmează să fie derulate în cadrul unui termen îndelungat, de cel puțin 12 luni calendaristice (proceduri de achiziție, proceduri de implementare și confecționare a blanchetelor, configurarea și corelarea întregului sistem tehnologic de confecționare și personalizare a documentelor cu toate procesele tehnice aferente și alte activități conexe).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram